:

Szerző: Vörös Péter

2001. február 15. 07:52

Az USA-ban a Sun volt az első számú szervergyártó 2000-ben

[CNET, ZDNN] A Sun Microsystems tavaly leelőzte az IBM-et az USA szerver piacán, miután a Nagy Kék mainframe bevételei közel felére csökkentek le. A Dataquest piackutató cég előzetes USA becslései arra is rámutattak, hogy a Hewlett-Packard szerver helyzete nem túl rózsás: a cég elveszítette lendületét mind a leszállított szerverek számát, mind az abból származó forgalmat illetően, mialatt az összes főbb vetélytárs előrelépett.

A számítógépgyártó cégek egyre inkább fordulnak a szerverek felé, mivel ezen területen a növekedés és a nagyobb haszonrések éles kontrasztban állnak a hagyományos PC eladásokkal. Az IDC piackutató például arra jutott, hogy a PC eladások mindössze 0,3%-kal nőttek 2000-ben 1999-hez képest - ami éles ellentétben áll a korábbi évek kétszámjegyű növekedéseivel.

Azonban nem minden szervergyártónak sikerült jól a 2000. év. A Dell és a Sun jó eredményekkel zárta az éve, köszönhetően részben annak, hogy egyértelműen átlátható termékcsaládjaik vannak - míg a HP és az IBM csökkent a Dataquest szerint. A piackutató cég azt is megjegyezte, hogy a Compaq, a HP és az IBM esetében a (relatív) csökkenés részben annak volt köszönhető, hogy zavaró, egymást átfedő szerverkínálattal rendelkeztek.

Mindössze kb. 100 millió $ választotta el az élen a Sun-t az IBM-től: a Sun 4,8 milliárd $-os szerverforgalmat bonyolított, míg a Nagy Kék szerverbevétele 4,7 milliárd $ volt a Dataquest szerint. A Sun forgalma 45%-kal nőtt 1999-hez képest, míg az IBM-é 10%-kal csökkent. A 2000. évvel kapcsolatos technológiai aggodalmak, alkatrészhiányok és új termék megjelenése csökkentette az IBM mainframe bevételeit: a Dataquest szerint a Nagy Kék mainframe bevételei 1,2 milliárd $-ra estek vissza az egy évvel korábbi 2,2 milliárd $-os forgalommal szemben. Csupán a harmadik negyedévben 24%-kal estek vissza az S/390 eladások, mivel a vevők az utódra (G7/z900) vártak. Az AS/400-as eladásai pedig 6%-kal csökkentek, mivel hiány volt a készülékben használt chip kerámia részéből. Az év elején pedig közel 40%-kal csökkent a forgalom a 2000. évvel kapcsolatos aggodalmak miatt.

A Dataquest elemzője Jeffrey Hewitt szerint a Sun 2000-ben különösen az új Netra szerverekkel szerepelt jól. A front-end Web-szerverek segítettek növelni az eladott darabszámot és a forgalmat egyaránt: korábban erre a feladatra csak Intel-alapú megoldások voltak kaphatók.

A Compaq végzett a harmadik helyen 3,9 milliárd $-os forgalommal, ez 37,6%-os növekedés 1999-hez képest. A Dell lett a negyedik 2,4 milliárd $-os forgalommal, ez 80%-os éves növekedést jelent. A Dell szerver eladásai darabszámban nézve 41%-os nőttek az USA-ban, ez azt jelenti, hogy egy kicsit feljebb ment a létrán a cég, egyre inkább megközelítve a csúcskategóriájú szerverek világát.

Az ötödik helyen a HP állt 2,2 milliárd $-os forgalommal, ez 12%-os csökkenésnek felel meg 1999-hez képest. A HP szeptemberben dobta piacra csúcskategóriájú szerverét a Superdome-ot, de a nem túl meggyőző teljesítmény és egyéb kérdések miatt a Superdome eddig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Hewitt szerint egy másik fontos kérdés a szerver gyártóknál a termékcsalád átláthatósága és világossága: ha valaki Sun vasat választ, akkor világos, hogy Sun operációs rendszert fog választani - szemben pl. a HP-vel, ahol már maga a platform is lehet PA-RISC, Intel IA-64, IA-32, HP-UX, stb.

Az előzetes globális szerver eladási eredmények alapján a HP egy hellyel megelőzte az ötödik helyen álló Sun-t (darabszámot tekintve). A piackutató cég most véglegesíti a globális adatokat.

A HP-re jellemző gondok részben igazak a Compaq-ra és az IBM-re is: mindkét gyártó esetében túl bonyolult a szerver termékcsalád-összetétel. Az IBM ugyan hasznot húzott egyes csúcskategóriájú szervereinek pozícionálásából, de a Dell és a Sun egyre gyorsabban terjednek jobban meghatározott termékcsaládjaikkal.

Hewitt szerint a Dell piaci részesedéssel kapcsolatos munkája nagyon jól összpontosított: vannak Windows-os, NetWare-es ill. Linux-os szervereik és világosan körülhatárolták azt, hogy ezek közül melyiket melyik piacra szánják. Az eredményt jól lehet látni a cég növekedésében.

A Dataquest szerver bevételei csak a hardver bevételeket érintik, a szolgáltatások, szoftverek ill. tárolási eszközök nincsenek benne az itt bemutatott forgalmi értékekben.

Darabszámot tekintve az USA-ban a Compaq könnyedén elérte az első helyet 483 ezer eladott szerverrel 2000-ben, ez 15%-os növekedést jelent 1999-hez képest. A második helyen a Dell állt 349 ezer szerverrel. Az IBM 240 ezer szervert adott el 2000-ben, ez 23%-os növekedést 1999-hez képest. A Sun áll a negyedik helyen 139 ezer szerverrel, ez 56%-os növekedést jelent. A HP az ötödik 129 ezer szerverrel, ez 6%-os csökkenés 1999-hez képest.

Hewitt megjegyezte, hogy a Compaq szinte minden árkategóriában erős növekedést ért el. A HP jól szerepelt a 25-100 ezer $-os szervereknél, de csökkenést mutatott a 10-20 ezer $-os ill. 100 ezer $-nál drágább szervereknél. Hewitt szerint a HP térvesztése itt a Sun térnyerését jelentette egyben. "A HP számára egyre nehezebb versenyezni a csúcskategóriájú szervereknél, mert a Sun-nak jóval több (pl. elérhetőségi) funkciója van."

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:22

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.