Szerző: Vörös Péter

2001. február 15. 07:51

A Windows XP/Whistler Beta 2 megjelenése február 28-án várható

[TechWeb] A céghez közel álló források szerint a Beta 2 verzió jelentős teljesítménybeli előrelépést jelent a Beta 1-hez képest, pl. jelentősen javították a terminál szolgáltatások adottságait az ASP-khez (Application Service Provider - alkalmazás szolgáltató). Február 28-án egyszerre várható a Windows XP kliens és Whistler szerver változata, bár a kliens változat piacra dobása május 30-án várható, míg a Whistler szerverek október 1-én jelennek meg. Vizuális szempontból mindenképpen előrelépés a Windows XP (ez mindig is erőssége volt a cégnek): pl. az ikonok nagyobbak, barátságosabbak és 24-bites színmélységűek. A Windows XP Personal változatból a cég kivette a több monitor támogatását, ez csalódást jelenthet egyes potenciális felhasználóknak.

A felhasználói interfész testre szabható, legyen szó a Windows XP szinte minden részéről, beleértve a Windows Media Player 8-at és az Internet Explorer 6.0-ot: ún. skin-alapú megközelítést használnak a Windows XP-nél. Így a grafikus felhasználói interfész jelentősen eltér az október végén közzétett Beta 1-től.

A vállalati felhasználók is vélhetően örülni fognak az egyszerűbb és szebb felhasználói interfésznek, amelynek része az egyszerűbb bejelentkezési eljárás és a nagyobb grafikus gombok szinte mindenhez. A források szerint a végső változatnál választani lehet az Internet Explorer 6.0 ill. az MSN Explorer közül.

Az ASP-k számára jó hír a javított terminál szolgáltatások, immár 16 vagy 24 bites színmélységűek, javult a teljesítményük, új drag-and-drop támogatás van valamint hangtámogatás. Jelenleg a terminál szolgáltatások 256 színűek.

A Windows XP a cég legfontosabb fogyasztói upgrade-je a Windows 95 óta (immár tényleg egyesült az NT architektúra a Windows 9x vonallal).

A vállalatok számára ennél is fontosabb újdonság lehet pl. az Active Directory továbbfejlesztése, ami főleg a rendszergazdáknak jelent könnyebbséget: a Beta 2-nél az Active Directory-ban drag and drop tulajdonság áll rendelkezésre az objektumok kezeléséhez és az ún. Resultant Set of Policies funkció, ami lehetővé teszi azt a rendszergazdáknak, hogy 'mi történik, ha' jellegű változatokat próbáljanak ki azelőtt, hogy az objektumokat megváltoztatnák. Még egy várva várt változtatás az, hogy a Whistler Server Beta 2-ben jelentősen javultak az ún. cross-forest menedzsment tulajdonságok (könyvtárak kötegeinek migrálásának és kezelésének módja) - ez lehetővé fogja tenni azt, hogy az ügyfelek az egyik erdőből a másikba úgy tudjanak migrálni, hogy megőrizzék engedélyeiket.

A cég belső időbeosztása szerint a Windows XP (32 ill. 64 bites változat) Release Candiate 1 március végén várható, míg a Release Candidate 2 megjelenése április 24-re esik. A gyártásra történő átadás május 30-án lesz, a hivatalos megjelenés ezután várható. Ezzel szemben a Whistler szerver (a szerver verzió továbbra is a Whistler néven fut!) változat RC 1 július végére várható, ezt követi az RC 2 augusztus 28-án, a gyártásra történő átadás október elején lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról