Szerző: Vörös Péter

2001. február 14. 09:48

Az Analog Devices ADSL chipset-ek gyártását bízza a TSMC-re

Az amerikai Analog Devices Inc. (ADI) bejelentette, hogy az Eagle chipset termékcsaládját a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) fogja gyártani. Az Eagle chipset termékcsalád elismerten az ipar legkisebb kliens chipset-je és az első két chip-es megoldás az ADSL (asymmetric digital subscriber line) ügyfél berendezésekhez. Az ADI éves forgalma 2000-ben 2,58 milliárd $ volt, a cég a világ egyik vezető IC chip gyártója analóg és digitális jelfeldolgozási alkalmazásoknál. Az ADSL chipeken kívül az ADI arra is felkérte a TSMC-t, hogy gyártson DSP-ket (digital signal processor - digitális jelfeldolgozók) is a cég számára.

Az ADI nemrég állt össze az Intel-lel egy olyan chip kifejlesztésére, amelyik a CPU és a DSP feladatot is ellátná. Az ADI a világ második legnagyobb DSP gyártója a Texas Instruments (TI) után.

Az ADI vezetői fontosnak tartják hangsúlyozni, hogy a cégnek 5 gyára van szerte a világon és a cég termékeinek 60%-át saját maguk állítják elő. Azonban egyre inkább kezdi a vállalat kiaknázni az outsourcing-ban rejlő előnyöket, így ez utóbbi részaránya nő a termelésben. Tavaly a cég a TSMC-vel kötött szerződést 10 millió ADSL chip gyártására.

Az ADI szerint a nagy sávszélességű kommunikációs eszközök piaca nőni fog, ellentétben a számítógépes chip-ekkel. A cég becslései szerint az Eagle chipset-ek idei eladási számai 40 millió fölött lesznek. A TSMC a chipset-ek tömeges gyártását júliusban fogja elkezdeni, 0,25 mikronos technológiával.

Az ADI a világ második legnagyobb ADSL chipset gyártója a francia Alcatel SA után.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról