Szerző: Vörös Péter

2001. február 13. 08:29

Hamarosan várható az 1 GHz-es gépek tömeges elterjedése

[CNET, TechWeb] Az egykor igen drága, csúcskategóriájú, 1 GHz-es processzorral ellátott gépek sebesen haladnak a tömeges elterjedés felé. Jelenleg 1000$-os PC-kben már megtalálhatóak a 700, 800, sőt néha a 900 MHz-es processzorok. Az első 1 GHz-es processzorok önmagukban kerültek 1000$-ba vagy még annál is többe: az AMD eredeti ára az 1 GHz-es Athlon-ra 1299$ volt, míg az Intel 990$-on árult az akkoriban alig-alig kapható 1 GHz-es Pentium III-at. A két chip ára jelenleg 233$ ill. 425$.

Elemzők szerint az 1 GHz-es 1000$-os PC-k megjelenése a harmadik negyedévre várható, ekkor fognak megjelenni az 1 Ghz-es olcsóbb kategóriájú processzorok (Celeron és Duron?) megjelenése. Mind az AMD, mind az Intel hamarosan készen fog állni alacsony kategóriájú, 1 GHz-es processzorával.

Természetesen már ma is össze lehet állítani olyan számítógépet, amely 1000$ körül kerül és 1 GHz-es processzor van benne - de csak jelentős kompromisszumok árán: a Presario 7000 PC-ben 1 GHz-es Athlon processzor van és 128 MB RAM; viszont nincs benne DVD-ROM drive, csúcskategóriájú grafikus kártya, jó minőségű hangszóró és 17"-os monitor (mindez 1200$-ért).

Elemzők szerint sem az Intel, sem az AMD nem érdekelt abban, hogy az alacsonyabb kategóriájú chipjeik olyan jók legyenek, hogy a drágább chip-ektől vegyenek el piacot. Mindenestre a Duron 900 MHz-es változata a második negyedévre várható, míg a 950 MHz-es változat megjelenése a második félévre. Mi több Jerry Sanders, az AMD elnök-vezérigazgatója a harmadik negyedévre ígéri az 1 GHz-es Duron megjelenését.

Az időzítés fontos: ha az 1 GHz-es Duron meg tud jelenni a harmadik negyedévre (tavaly erről késett le a Duron), akkor éppen időben érkezhet az iskolai szezonhoz, míg az 1000$-os 1GHz-es PC-k megjelenése reálissá válik már az ünnepi szezon előtt.

Még az sincs kizárva, hogy Athlon ill. Pentium III-alapú 1 GHz-es gépek is elérhetőek lesznek 1000$-ért még az idén: az AMD március vége felé jelenteti meg az új Athlon chip-jét, az 1,33 GHz-es változatot, és ilyenkor szokásos lépés az, hogy a korábbi modellek ára lejjebb megy.

Az Intel Celeron 850 MHz-es változat megjelenése a második negyedévre, míg a 900 MHz-es Celeron-é a harmadik negyedévre várható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.