:

Szerző: Vörös Péter

2001. február 12. 07:50

2005-ben több, mint 1 milliárd ember fog Internetezni a világon

Legalábbis ez a véleménye az eTForecasts piackutató cégnek. Az eTForecasts szerint az Internet felhasználók száma tavaly meghaladta a 400 milliót és a jelenlegi trendek szerint a bűvös 1 milliárdos számot 2005-ben sikerül majd elérni. A növekedést nagy mértékben fogja segíteni majd a drótnélküli felhasználók száma (ld. Internet-kész mobiltelefonok és PDA-k), olyannyira, hogy 2005-re ez utóbbiak fogják adni az Internet felhasználók többségét.

Az eTForecasts jelentése szerint 2002-ben az összes Internet felhasználó száma 673 millióra fog nőni és ezek közül 225 millió (az összes felhasználó közel harmada) fog kábel nélkül csatlakozni az Internetre. 2005. végére összesen 1,2 milliárd ember fog Internetezni, ebből 730 millió lesz a kábel nélküli felhasználó (az összes felhasználó 62,1%-a). Egil Juliussen, az eTForecasts elnöke és a jelentés szerzője szerint a növekedés nagy része Ázsiából és Latin Amerikából fog származni. A fejlődő országokban a kábel nélküli eszközök lesznek az elsődleges vagy egyedüli Internet hozzáférési eszközök.

Az USA-ban 135 millió Internet felhasználó volt 2000-ben, de mindössze 2 millió kábel nélküli felhasználó (1,3%). 2002-ben a felhasználók összes száma 169 millió lesz, míg a kábel nélkül Internetezők száma 18 millióra fog nőni (10,4%). 2005-ben 214 millió amerikai "lesz rajta" az Interneten és a kábel nélküli felhasználók száma 83 millió lesz (39%). Juliussen szerint a viszonylag alacsonyabb növekedési ütem természetesen azzal magyarázható, hogy már jelenleg is igen jelentős az Internetezők száma/aránya, innen nagy ütemben nőni igen nehéz.

Juliussen szerint egyelőre technológiai nehézségek akadályozzák a kábel nélküli Internetezés jelentősebb elterjedését, de mihelyt a folyamatosan elérhető szolgáltatás és a hasznos tartalmak megjelennek, a felhasználók száma is jelentősen fog nőni. Japánban pl. a HÉV-nek megfelelő vonatok menetrendje elképesztően sikeres felhasználásnak bizonyult a kábel nélküli Internetezők számára - ugyanez elképzelhető pl. az USA ill. Európa nagyvárosaiban is. A kábel nélküli Internetezés sikerének titka az lehet, ha az elvárásokat a technológia által szolgáltatni képes megoldásokkal összhangba tudjuk hozni, mondta Juliussen.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 06:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.