Szerző: Vörös Péter

2001. február 12. 07:50

Fontos döntés születik ma a Napster-perben

Már akár ma megszülethet az a döntés, mely szerint le kell állnia a népszerű zenei fájl csereberélő site-nak, ha a három tagból álló fellebbviteli bíróság a zenei ipar mellé áll a nagy figyelemmel kísért perben. A San Francisco-i 9. U.S. Circuit Court of Appeals bíróság egy rövid megjegyzést tett közzé pénteken, miszerint a bírák hétfőn jelentik be döntésüket a Napster-rel kapcsolatban. További részleteket nem tettek közzé, csak annyit, hogy a döntést itthoni idő szerint este 8-kor teszik közzé.

Az ítélet a szakemberek szerint is bizonytalan: lehetséges, hogy a zenei ipar győz és átmenetileg le kell állnia a Napster-nek - de az is lehet, hogy tovább működhet a Napster és csak egy teljes körű per ítélete állíthatja le azt. A tét nagy és egyre nagyobb a Napster számára: a cég októberben megállapodott a Bertelsmann, a BMG Entertainment anyavállalatával. Ha a Napster ingyenes szolgáltatásainak jelentős részét leállíttatják, akkor a tagok jelentős része más hasonló szolgáltatóhoz áll át - ez pedig csökkentené annak a cégnek az értékét, amellyel a Bertelsmann szövetkezett. Ugyanakkor a szolgáltatás további engedélyezése tovább erősíti a Web böngészők egyre növekvő érzését, miszerint az online zenéknek ingyenesnek kell lenniük. A Bertelsmann azért állapodott meg a Napster-rel a pereskedés részéről történő leállításáról, mert a két cég a megállapodás alapján legális, díj alapú előfizetési szolgáltatást indítana el.

Múlt évben ez a pereskedés szinte olyan nagy publicitást kapott, mint a Microsoft ellen folyó antitröszt per. A lemezgyártók, élükön a Recording Industry Association of America (RIAA) szervezettel, azzal vádolják a Napster-t, hogy az soha nem látott számú online copyright-ot szeg meg, mivel az emberek fizetés nélkül tölthetik le a dalokat. A Napster a vádakra azzal reagált, hogy a cég maga nem felelős a tagjainak copyright törvénysértéséért és maga a dalok online ingyenes letöltése szintén copyright törvények alá esik.

Egy biztos: valószínűleg fennállása egyik legforgalmasabb hétvégéjét bonyolította Napster, mivel a tagok erősen tartanak attól, hogy hétfőn negatív ítélet születik. A cég bevallása szerint 51 millió regisztrált felhasználója van. Számos Napster támogató szerint már növekszik a független Napster szerverek száma és még a Napster esetleges eltűnése sem jelentené az ingyenesen elérhető zenék végét az Interneten.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról