:

Szerző: bzd

2001. február 11. 20:27

CpuIdle 5.8 beta 4: Az AMD K7-család hűtőprogramja?

Gondolom sokan találkoztak már az úgynevezett processzorhűtő programokkal, melyek szoftveresen, a HLT parancs kiadásával hűtik a processzort, ha annak épp nincs fontosabb dolga. A különféle hűtőprogramok eddig az összes "újabb" processzornál csodákra voltak képesek, de az AMD K7 családba tartozó processzoroknál (AMD Athlon 'Classic', Athlon 'Thunderbird', Duron) csak annyit ért az egész, mint halottnak a csók. Eddig ugyanis ezek a programok (vagy a processzor támogatta AutoHLT) akár 30°C köré is le tudtak hűteni egy teljes terhelésen 50-60°C-os processzort, azonban az AMD új üdvöskéinél alig pár fok javulás volt tapasztalható.

Vegyük példának az 1000@1000 Athlonomat, ami az elsősorban halk hűtésemmel teljes terhelésen 51-52°C az A7V szenzora szerint, amikor nincs különösebb dolga, csak az MP3 megy és mondjuk internetezek közben, akkor lemegy 48°C köré. Amikor először hozott össze a sors egy Athlonnal nagyot néztem, hogy mi lehet a bibi kedvenc hűtőprogimmal, a CpuIdle-vel, hogy a szinte semmit nem hűt a dolgokon. Így hát csendben elsírattam ezt a hasznos funkciót, pláne miután pár, a témában járatos programozó is csak a fejét csóválta a K7 és a HLT ügye hallatán.

A HWSW fórumának egyik oszlopos tagja, Pitbull hívta fel a figyelmemet arra, hogy megjelent a CpuIdle 5.8 beta 4 és most aztán tényleg eljött a kánaán. Beszélt mindenféle, a fentebb leírt körülmények között 28-30°C-os Duronokról, úgyhogy ismét elővettem ezt a CpuIdle témát. Le is töltöttem a hivatalos honlapról az 5.8 beta 4-et, telepítettem, majd engedélyeztem a "Athlon / Duron" optimizációt, majd (Pitbull tapasztalataiból kiindulva) kiléptem a prpogramból. Pár perc elteltével a processzorom már csak 40-41°C-os volt, a korábbi "üresjáratban" mért 47-50°C-kal szemben. Némileg furcsállom, hogyha elindítom a programot a már "lehűlt" processzoron és leküldöm a tálcára, akkor a hőmérséklet ismét emelkedni kezd...

A programot tehát érdemes kipróbálni, a processzornak jobb, ha amikor teheti hűvösebb és a lelkünk megnyugtatása sem utolsó szempont. Természetesen a HLT csak akkor tudja kifejteni hatását, ha nincs túlzottan kihasználva a processzor, tehát SETI@home, játszás, stb mellett ne várjunk tőle csodákat. A program letölthető a hivatalos honlapról, a tapasztalaidról pedig beszámolhatsz a fórumban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 20:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.