Szerző: Vörös Péter

2001. február 9. 08:57

Tömeges elbocsátások a Motorola-nál és a Dell-nél?

[Bloombergs, CNET] Egyes jelentések szerint a Motorola 13 ezer alkalmazottjától fog megválni, ez a cég összes alkalmazottainak 10%-át jelenti. A cég hivatalosan nem nyilatkozott az elbocsátásokkal kapcsolatban, de 1998-ban 15 ezer alkalmazottól váltak meg, amikor a Motorola mobiltelefonjai ill. félvezetői iránt megcsappant a kereslet. A cég szóvivője, Margot Brown csak annyit fűzött a híresztelésekhez, hogy a cég nem zárja ki az elbocsátások lehetőségét. Januárban a cég azt közölte, hogy "költségcsökkentési üzemmódban" van, amibe bizonyos mértékig az elbocsátások is beleférnek.

A Dell az elemzők szerint szintén jelentős elbocsátásokra készül és a költségcsökkentés részeként máris csökkentette átmeneti (pl. részmunkaidős) alkalmazottainak jelentős részét (3200-ról 2000-re). A gyengülő PC piac a texasi óriáscéget is arra készteti, hogy jelentős mértékben csökkentse költségeit: az elemzők szerint a létszámcsökkentés akár 5000 alkalmazottat is érinthet. A cég az utóbbi három év során több, mint kétszeresére nőtt az alkalmazottak számát tekintve, mivel a PC piac egészséges ütemben nőtt: 1998. januárjában a Dell-nek 16200 alkalmazottja volt, 1999. januárban 24400, 2000. januárban 36500, míg jelenleg 39 ezer. Ashok Kumar, a U.S. Bancorp Piper Jaffray elemzője szerint a Dell 8%-kal szeretné csökkenteni működési költségeit.

Más PC gyártók már bejelentették, hogy csökkentik létszámukat: januárban a Gateway tette közzé azt, hogy a cég az alkalmazottak több, mint 10%-ától (kb. 3000 főtől) megválik, míg a Hewlett-Packard szintén januárban jelentette be azt, hogy 2%-kal (1770 fővel) csökkenti alkalmazotti létszámát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról