:

Szerző: mz

2001. február 8. 21:57

Töretlenül növekedik a Compaq magyaországi eredménye

[Mmd] Tartva az évek óta töretlen lendületet, 40 milliárd forintos összbevétellel zárta a 2000-es pénzügyi évét Magyarország legnagyobb informatikai vállalata, a Compaq Computer Magyarország Kft. A mostani eredmény a tavalyi időszakhoz viszonyítva mintegy 30 százalékos növekedést jelent és tovább erősítette a Houstoni központú cég hazai leányvállalatának piaci részesedését.

"A 2000-ik év értékelésekor talán a legfontosabb a bevétel összetételének alakulása: idén a magyar leányvállalat több mint 70 százalékra növelte az úgynevezett nem PC jellegű (nagyvállalati technológiák, szolgáltatások, rendszerintegráció) bevételeinek arányát, vagyis a Compaq mára végérvényesen maga mögött hagyta a PC-gyártó titulust." - kezdte értékelését Dr. Beck György, a Compaq Computer Magyarország Kft. vezérigazgatója, aki immár 6 éve áll a vállalat élén. - "Ez a bevételi struktúra lényegében pontosan azt az arányt mutatja, amelyet az anyavállalatunk hosszú távú célként kitűzött maga elé, vagyis ismét sikerült előbb célba érnünk."

Ezen impozáns adatok tükrében még értékesebb a tény, hogy a Compaq 2000-ben a PC piacon is kiemelkedő teljesítményt mutatott, közel negyvenezer eladott géppel a piac mintegy 20 százalékát tudhatja magáénak, mely összességében közel 11 milliárd forintos forgalmat eredményezett a cégnek. Szolgáltatásokból 14 milliárd, míg nagyvállalati eszközökből (Alpha, Tandem és Intel szerverek, hálózati eszközök, tároló technológiák) 15 milliárd bevétel realizálódott. Az említett forgalomnak lényegében a fele termelődött közvetlen értékesítéssel, míg a másik fele viszonteladókon, rendszerpartnereken keresztül talált gazdára, vagyis a Compaq mintegy 20 milliárd forintos bevételhez segítette a hazai informatikai viszonteladókat. Jelentős, közel egymilliárd forintos bevétel termelődött a Compaq Depo-n keresztül annak indulása óta, vagyis az ország első informatikai "on-line" boltja mára meghatározó és közkedvelt kereskedelmi eszközzé vált.

2000-ben a szerverek területén is - 29,2%-os éves piaci részesedéssel - a Compaq-é a már megszokott első hely, nagyon erős 30,4%-os növekedéssel zárva a negyedik negyedévet, miközben a szerverpiac e negyedévben több mint 5%-ot csökkent.

Az új generációs Alpha szerver, a WildFire megjelenése óta sikeres, 2000-ben 20 darab kelt el. Egyre javuló teljesítményt nyújt a storage termékek eladása, melyet a nyáron az IBM-mel kötött partneri megállapodás tovább erősített.

A Compaq sikere többek között eredményes partnerstratégiájának is köszönhető: kiváló helyi kapcsolatok fémjelzik tevékenységét a szakma legjobbjaival, akik között a magyar tulajdonú cégek ugyanúgy megtalálhatók (Synergon, Montana, Minor, KFKI, Systrend, Conet, AlphaNet), mint a multik (Oracle, Microsoft, SAP, Cisco). Együttműködésének újabb tipusú modelljét adja a távközlési és internetes cégekkel való kooperáció (Pannon GMS, Matávnet, Index), egyebek között a 2000-ben elindított Application Services Provider (ASP) szolgáltatás.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.