:

Szerző: Vörös Péter

2001. február 8. 08:18

A Microsoft bejelentette, hogy e hónap végéig elérik a bűvös 1 milliós számot a Windows 2000 Server eladásaival

A cég már hónapok óta ígéri a forgalmi adatok közzétételét a Windows 2000 Server-re vonatkozóan, szerdán végül annyit elárult a szoftvergyártó óriás, hogy az 1 milliós határt február végén fogják elérni, azaz a szoftver tavaly február 17-i megjelenése után alig több, mint egy év kellett ehhez. A cég azonban továbbra sem nyilatkozik arról, hogy hogyan alakulnak az Active Directory-nek felhasználási adatai.

A cég már hónapok óta ígéri a forgalmi adatok közzétételét a Windows 2000 Server-re vonatkozóan, szerdán végül annyit elárult a szoftvergyártó óriás, hogy az 1 milliós határt február végén fogják elérni, azaz a szoftver tavaly február 17-i megjelenése után alig több, mint egy év kellett ehhez. A cég azonban továbbra sem nyilatkozik arról, hogy hogyan alakulnak az Active Directory-nek felhasználási adatai.

Sok elemző, Microsoft partner és ügyfél egyetért abban, hogy a Windows 2000 Server az egyik legstabilabb és legmegbízhatóbb termék, amelyet a Microsoft valaha megjelentetett. Ugyanakkor azzal kapcsolatban is egyetértés van, hogy az Active Directory implementálása annyira nehézkes, hogy kevés Windows 2000 Server ügyfél használja azt. A Giga piackutató cég felmérése szerint a Windows 2000 Server ill. Advanced Server-t vásárló ügyfelek többsége nem használja az Active Directory-t. A leggyakrabban használt domain struktúra a Windows NT 4.0-féle megoldás - ezzel kötök össze a Windows 2000 asztali ill. szerver gépeket - ennek eredménye az, hogy a Windows 2000 asztali gépek 'buta' mainframe terminálként, semmint okos stand-alone kliensként viselkednek.

A Giga és a Sunbelt Software közösen végzett tanulmánya, melynek adatai jövő héten kerülnek napvilágra, azt találta, hogy a felmérésben világszerte részt vevő 1200 IT ügyfél közül 30% installálta a Windows 2000 Server-t, de ezeknek csak 10-15%-a használta az Active Directory-t. Ez utóbbiak két csoportba tartoznak: a nagyon alacsony kategóriájú ügyfelek, ahol egyetlen domain van és a nagyon magas kategóriájú, Fortune 500 vállalatok. Azon ügyfelek 40%-ának a legnagyobb többsége, akik a következő 6-12 hónapban upgrade-elnek a Windows 2000 Server-re, úgy vélekedett, hogy 'meghatározatlan időre' el fogja halasztani az Active Directory használatát.

Mi az oka az idegenkedésnek? Az egyik az Active Directory bonyolultsága. A másik az a tény, hogy az Active Directory csak Windows platformon fut. A harmadik az, hogy egyelőre kicsi az Active Directory-ban jártas tanácsadók és IT szakértők száma. A negyedik az, hogy a hozzáértők szerint az Active Directory implementálásához sokkal több segédprogram szükséges a felhasználók életének megkönnyítéséhez.

A cég csúcskategóriájú szerver szoftvere, a Windows 2000 Datacenter Server eladásai igen szerények voltak eddig, jelentették az MS-hez közelálló források. E verziót a cég csak tavaly ősszel kezdte el szállítani - és csak egy pár szervergyártó kapta meg azt a jogot, hogy előre konfigurált és hitelesített hardver-szoftver csomagot áruljon. Ezek legnagyobb többsége Unisys hardvert értékesít saját márkaneve alatt.

A Datacenter előnye az, hogy akár 32 processzoros Intel rendszereken is képes futni, így a Microsoft és partnerei a csúcskategóriájú szerverek piacára is beléptek. A szakértők szerint a Datacenter legnagyobb vetélytársa az MS Advanced Server-e - azaz valójában mégsem sikerült a belépés az eredetileg megcélzott piacra. A Datacenter gondjait fokozza az a tény, hogy kevés olyan alkalmazás jelent meg eddig, amely 8 processzornál többet ki tud használni - ebben persze szerepet játszik az is, hogy a Microsoft szigorú ellenőrzéshez köti a Datacenter-kompatibilis szoftverek megjelenését.

Általánosságban a Windows 2000 legnagyobb ellenfele a Windows 2000 utódja, a Windows XP/Whistler lehet, valamint Blackcomb kódnevű első Microsoft.Net szoftver. A Windows XP asztali változatának megjelenése a mostani hírek szerint ez év végére várható, míg a szerver változatok megjelenésére 2002-ig kell várni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.