Szerző: Vörös Péter

2001. február 8. 08:18

A Cisco részvényárfolyama jelentősen visszaesett azután, hogy a cég a vártnál gyengébb eredményekkel zárta legutóbbi negyedévét

[Bloombergs, CNET, TechWeb] A Wall Street-i elemzők jelentős része lejjebb vitte a cég besorolását és csökkentették a cég következő két negyedévre vonatkozó előrejelzéseiket: történt mindez azután, hogy a cég kedden a tőzsdei zárás után bejelentette, hogy a várakozásoknál gyengébben sikerült legutóbbi pénzügyi negyedéve és a közeljövő kilátásai is rosszabbak a korábban vártnál. Sok elemző azonban most is megerősítette azt, hogy hosszú távon jók a Cisco kilátásai (a cégé és a részvényárfolyamáé egyaránt).

A tőzsdei záráskor a cég részvényárfolyama 4,64 $-ral (12,98%-kal) 31,11 $-ra esett vissza. A részvényforgalom igen erős volt: mindössze az első kereskedési órában 54 millió Cisco részvény cserélt gazdát.

A Cisco kezében van a router és switch világpiac kétharmada és a cég elkezdte a belépést az optikai telekommunikációs piacra is, ahol jelenleg a Nortel-é és a Lucent-é a vezető szerep.

A Wall Street-i elemzők közül a Morgan Stanley volt a legszigorúbb: a cég részvényének besorolását "erős vétel"-ről levitték "semleges"-re és az elmúlt egy hónapban immár harmadszor vitték le az előrejelzéseket 2001-re és 2002-re vonatkozóan.

Természetesen egyetértés van abban, hogy az amerikai gazdaság felgyorsulása ill. a befektetési kiadások növekedése esetén újra jó idők jöhetnek a Cisco-ra és a cég visszaállhat az évi 30%-os növekedési ütemre. A gond az, hogy ezt sem az elemzők, sem a Cisco nem tudhatja jelenleg.

A CIBC Oppenheimer elemzője, amely fenntartotta "megtart" besorolását röviden összefoglalta a Wall Street véleményét: várható volt a visszaesés, bár annak súlyossága és sebessége meglepte az elemzőket. A UBS Warburg fenntartotta "vétel" besorolását, de az egy éves célzott ártartomány 60$ helyett 40$-ra csökkent és a 2002-es nyereség előrejelzéseket is csökkentette a cég elemzője.

A Merrill Lynch elemzője, Michael E. Ching fenntartotta hosszú távú kilátásait a részvényt illetően, bár csökkentette a 2001. ill. 2002-es előrejelzéseit. Ching szerint dacára a mostani kiábrándító teljesítménynek, a Cisco még így is gyorsabban nő, mint a legtöbb vetélytársa és hosszú távú befektetésnek feltétlenül jónak tűnik a cég. Ching is megerősítette azt a véleményt, miszerint a mostani gyengébb eredmények a szolgáltatói piac alacsonyabb befektetéseinek köszönhetőek elsősorban.

A Salomon Smith Barney elemzője, B. Alexander Henderson megfontolandó tanácsot adott a befektetőknek: várhatóan maximum egy hétig fog tartani az, amíg a cég részvényárfolyama eléri a mélypontot, tehát éppen mostanság van ideje vevőként fellépni a piacon Cisco témában ...

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról