Szerző: Vörös Péter

2001. február 7. 08:03

A Nortel 3 milliárd $-ért megveszi a JDS Uniphase egyik optikai lézereket gyártó üzemét - ezáltal a JDS immár megveheti az SDL-t

[CNET, EB News, TechWeb] A Nortel Networks a világ első számú üvegszálas rendszer berendezés gyártója kedden bejelentette azt, hogy egy részvénycserés ügylet keretében kb. 3 milliárd $-ért megveszi a JDS Uniphase-től annak egyik optikai lézereket gyártó üzemét. E tranzakció lehetővé teszi azt a JDS számára, hogy megvegye az SDL-t (eddig az amerikai versenyhivatal nem engedélyezte az akvizíciót). A megállapodás értelmében a Nortel 2,5 milliárd $-t költ arra, hogy véghez vigye az akvizíciót és max. 500 millió $-t fizet 2003.12.31. után abban az esetben, ha addig nem elégíti ki a JDS bizonyos vételi előírásait.

Az ügylet várható lezárása az első negyedév. A zürichi üzem 980 nanométeres optikai lézereket gyárt, ez olyan technológia, amely megnöveli az üvegszálas hálózatokban a fényjelek sebességét.

Becslések szerint az SDL-lel együtt a JDS a 980 nanométeres lézerek piacának 70-80%-át teszi ki. Az üvegszálas hálózatok sebességének és kapacitásának növelésében a világ első számú alkatrész ill. technológia gyártója a JDS, az SDL a második helyen áll. E piac az egyik "legforróbb" területnek számít még a telekommunikáción belül is.

A Nortel és a JDS Uniphase közötti tranzakció azt is lehetővé tette, hogy a JDS immár megvehesse az SDL-t: ez utóbbi ügylet 17,7 milliárd $ nagyságú és természetesen tovább fogja erősíteni a JDS vezető szerepét. Jozef Straus, a JDS elnök-vezérigazgatója közölte, hogy immár a lehető leggyorsabban "lezongorázzák" az akvizíciót (a részvényesek döntése február 12-ére várható). Az SDL a JDS történetének legutóbbi és legnagyobb felvásárlása: a JDS Uniphase 1999. júniusában jött létre a kaliforniai Uniphase és a kanadai JDS FITEL egyesülésével. A JDS Uniphase eddigi legnagyobb felvásárlása az E-Tek Dynamics 17,4 milliárd $-os 2000. januári megvétele volt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról