:

Szerző: Vörös Péter

2001. február 7. 08:03

A Micron szerint továbbra is csökkenni fognak a memóriaárak

[CNET] A memória chip-ek és modulok ára továbbra is csökken, mivel a PC gyártók igyekeznek megszabadulni az ünnepi szezonra felpumpált készleteiktől, amely eddig sajnos nem sikerült. A Micron szerint a 64 Mbit-es chip-ek szerződéses ára 3$ körül van, míg a 128 Mbit-es chip-ek 5$-ba kerülnek, ha hosszú távú szerződés részeként adják/veszik ezeket. Az azonnali piacon szintén nagyobb a kínálat a keresletnél, az árak még a szerződéses árhoz képest is alacsonyabbak.

Decemberben a 64 Mbit-es chip-ek szerződéses ára 3,80$ körül volt, októberben pedig 7,50$. Bár egyes PC gyártók elkezdték a memória rendeléseket, de a legtöbben még mindig az alkatrész készletek magas szintjétől szenvednek. Ha a dolgok így mennek tovább, akkor a memóriagyártók a gyártási ár alá fognak menni áraikkal.

Volt már korábban hasonló helyzet: 1995 vége felé az elemzők azt jelezték előre, hogy memória hiány van a láthatáron, mire a félvezető gyártók vadul elkezdték bővíteni gyártókapacitásaikat. Ezt nem sokkal követte a túlkínálati helyzet kialakulása és 1998-ra már jellemző vált az a gyakorlat, hogy a cégek a gyártási költség alatti áron adták el a memória chip-eket/modulokat. A válasz az volt, hogy a gyárakat bezárták. Ezután az 1999-ese tajvani földrengés hiányjelenséget okozott és újra emelkedtek az árak. A vártnál erősebb PC kereslet 2000. elején felvitte az alkatrész árakat és újra úgy tűnt, hogy nyereségre lehet tenni az alkatrészgyártás emelésével. Tavaly nyáron azután ezek a remények szétfoszlottak. A szakértők szerint a memória gyártók 6-10 hetes készletszinttel dolgoznak.

A Merrill Lynch mindezen események hatására lejjebb vitte a Micron forgalom ill. nyereség előrejelzését: Joe Osha, a cég elemzője szerint a Micron augusztusban véget érő pénzügyi évében 1,42 $ lesz a nyereség részvényenként, szemben a korábban várt 2,86$-ral. Osha szerint a cég forgalma 6,2 milliárd $ lesz, a korábbi előrejelzés 8,2 milliárd $ volt. Osha ezzel együtt is megtartotta a közepes távú "vétel" kategóriát, mivel a Micron vezető helyen áll a memória piacon, tavaly az összes leszállított "memória bit" 20%-át a Micron gyártotta. Osha szerint a gyenge tavaszi szereplés már "benne van" a cég részvényárfolyamában.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 06:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.