Szerző: Vörös Péter

2001. február 6. 07:50

A Bertelsmann további 30%-os részesedést vásárolt az RTL-ből

A részvénycserés ügylet keretében a Bertelsmann AG részvényeinek egynegyedét fogja átadni cserébe az RTL Group (Európa legnagyobb TV sugárzója) irányításáért - ezzel még egy lépéssel közelebb került a cég ahhoz, hogy a világ negyedik legnagyobb média cégét bevezessék a tőzsdére. A Bertelsmann a 30%-os részesedést a belga Groupe Bruxelles Lambert SA-től szerzi meg, ezáltal a német óriáscég kezében lesz az RTL Group 67%-a.

A GBL-nek joga van eladni a Bertelsmann részvényeket a majdani RTL tőzsdei bevezetéskor. A 166 éves német cég, amelynek kezében van többek között a Random House kiadó, azzal érvelt a mostani részvényvétel mellett, hogy ez az egyedüli útja annak, hogy versenyezzen az olyan globális ellenfelekkel, mint az AOL Time Warner és a Vivendi Universal SA, amely a világ második legnagyobb média vállalatává lépett elő a Seagram 30 milliárd $-os felvásárlásával.

A luxemburgi központú RTL kezén olyan európai csatornák vannak, mint a német RTL, a francia M6 és természetesen a magyar RTL Klub. Maga az RTL egyébként úgy alakult, hogy a Bertelsmann és a GBL közötti közös vállalat, a CLT-UFA egyesült a Pearson Plc televíziós részlegével. A Pearson, amelynek kezében van az RTL részvényeinek mintegy 22%-a, egyetértett a hétfőn bejelentett ügylettel.

Az RTL részvényei tegnap 7,5%-kal 100 euróra emelkedtek, így a cég értéke 15,2 milliárd euró.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról