:

Szerző: Vörös Péter

2001. február 5. 08:05

Úgy tűnik, hogy e negyedév során a Dell leelőzi a Compaq-ot, mint a világ legnagyobb PC gyártóját

[CNET] A Morgan Stanley Dean Witter egyik legfrissebb tanulmánya szerint a Dell ebben a negyedévben 3,9 millió db asztali ill. laptop PC-t fog eladni világszerte, szemben a nagy vetélytárs által valószínűleg elérendő kb. 3,4 millió db PC-vel. A globális piaci részesedést tekintve a Dell-é 14% lesz, míg a Compaq-é 11%. A számokban nincsenek benne az Intel alapú szerverek, amelyek tudvalevően erősségei a Compaq-nak. A szakértők szerint azonban még ha ezeket a számítógépeket is figyelembe vesszük, a Dell vélhetően akkor is megtartja első helyét.

A Morgan Stanley Dean Witter szerint a Dell darabszámot tekintve jóval gyorsabban nő, míg a Compaq célja a lehető legnyereségesebb növekedés. E helycserét már régóta jósolták a szakemberek, ugyanakkor mégis jelentős történelmi pillanatról van szó, hiszen a Compaq már hét éve a globális PC piac élén állt: a Compaq-é volt a vezető szerep 1994-2000 között, míg az IBM volt a legnagyobb PC gyártó 1991-1994 között és a nyolcvanas években számos alkalommal. 1990-ben az Apple szállította a legtöbb PC-t.

A Morgan Stanley Dean Witter tanulmánya szerint a Compaq valószínűleg fel fog jönni az első negyedév után, de a Dell várhatóan megőrzi első helyét. Az egész évet tekintve az várható, hogy a Dell kb. 18,5 millió PC-t fog szállítani (ezzel a globális piac 14%-a lesz a cégé), míg a Compaq várhatóan 15,6 millió PC-t fog értékesíteni (ezzel a globális piac 12%-a lesz a vállalaté).

Mindkét cég az átlagosnál alacsonyabb növekedést produkál, a Compaq esetében ennek oka szakértők szerint részben az, hogy jelenleg jelentős készletszinttel dolgozik a cég. Ugyanez a jelenség kevésbé érinti a Dell-t, mivel PC-it rendelésre gyártja.

A PC piacok jóval gyorsabban nőnek Ázsiában és Latin-Amerikában, mint Európában és Észak-Amerikában. Az amerikai gyártók jelentős részesedéssel bírnak e piacokon, de növekedésük alacsonyabb, mint a helyi 'no-name' gyártóké, sőt olyan regionális gyártók ellen is meg kell küzdeniük, mint a lengyel Optimus vagy a kínai Legend.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.