:

Szerző: Vörös Péter

2001. február 2. 14:09

Az AMD Linux szimulátort kínál 64-bites, Sledgehammer processzoraihoz

[CNET] Az AMD közzé tette azon szimulátorának Linux-os változatát, amellyel a programozók szoftvereket írhatnak a cég jövőbeni, 64-bites, kódnevén Sledgehammer-nek ismert processzorához. A processzor első prototípusai ez év vége felé várhatók, míg a végleges változat megjelenése 2002. első felében várható. Az AMD bízik abban, hogy a Linux növelni fogja az új processzor család népszerűségét. Az AMD a szimulátor szoftvert szerdán mutatta be a LinuxWorld Conference and Expo kiállításon.

A nagy vetélytárs Intel is igyekszik mindent bedobni az erősen késlekedő 64-bites chip-jének, az Itanium-nak a népszerűsítése érdekében, mi több úgy tűnik, hogy a processzor megjelenésekor előbb lesz Linux portolás a 64-bites chip-re, mint Windows. A 64-bites processzorok terén természetesen olyan hagyományos vetélytársak is vannak, mint a Sun, a Compaq, a Hewlett-Packard és az IBM.

A Linux-ra most megjelentetett szimulátor program neve VirtuHammer, ezzel a programozók már meglévő gépeken szimulálhatják a chip működését. (Az Intel-nek szintén van hasonló szoftvere.) A VirtuHammer-t a svéd Virtutech fejlesztette ki, ez a cég kifejezetten szimulációs szoftverekkel foglalkozik. Az AMD a vetélytárs Transmeta-val együtt dolgozik egy Sledgehammer emulátor megjelentetésén, legalábbis ezt mondják az ügylethez közel álló fejlesztők és források. Ezen ügylet keretében a Transmeta megkapná a licencet a Sledgehammer technológiájú chip-ek gyártásához, míg az AMD a szimulátort futtató Transmeta alapú számítógépeket küldene a fejlesztőknek. Az AMD most mindezek után fordult a svéd emulátorhoz.

Az AMD egyik legszorosabb Linux partnere a SuSE. Jan Hubicka, a SuSE egyik programozója múlt augusztusban jelentetett meg programozó eszközöket az új AMD chip családhoz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 04:54

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.