:

Szerző: Vörös Péter

2001. február 1. 11:01

Elemzők szerint a TSMC nyeresége több, mint megduplázódik

A Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. a világ legnagyobb make-to-order (rendelésre gyártó) chip vállalata, amelynek negyedik negyedéves nyeresége várhatóan meg fog duplázódni. A hivatalos bejelentés február 6-án, a tajvani tőzsde zárása után várható, ekkor 676 millió $-os nettó nyereség bejelentése várható, ez több, mint kétszerese az egy évvel korábbi hasonló időszakban elért 256,2 millió $-nak - legalábbis ez az egybehangzó véleménye több elemzőnek.

Daniel Heyler, a Merrill Lynch Taiwan elemzője szerint leghamarabb a második negyedévben fogja az elektronikai szektor túllépni a készlet korrekciót. A 2001. első negyedévét illetően részvényenként 0,041 centes eredményt lát elérhetőnek Heyler.

A TSMC számos nagy vevője (pl. az Altera és a Motorola) nemrégiben törölték megrendeléseiket, mivel az eladások nem a tervek szerint alakultak. Az elemzők szerint a TSMC első negyedéves eredményeit érzékenyen fogja érinteni az a tény, hogy a vevőknek csökkenteniük kell a készleteiket.

A múlt évben egészen más volt a helyzet: a cég számítógépes, telekommunikációs és fogyasztói elektronikai chip-jei iránti kereslet ill. azok ára emelkedett. A chip-ek outsourcing-ja a félvezető ipar növekedésénél gyorsabb ütemben nőtt, mivel olyan cégek oldják meg ilyen módon a gyártást, mint a Motorola. A TSMC harmadik negyedéves profitja 617,35 millió $ volt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 05:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.