Szerző: Bodnár Ádám

2001. január 30. 13:27

Az előrendelések alapján népszerűnek ígérkezik a Nintendo Game Boy Advance

A Nintendo már közel 2,7 millió előrendelést vett fel legújabb játékgépére, a Japánban március 21-én debütáló Game Boy Advance-ra. Az apró masina a világ legnépszerűbb videojátékát, a több, mint 100 millió példányban eladott Nintendo Game Boy-t, és annak utódát, a Game Boy Color-t váltja fel.

A japán szórakoztatóelektronikai cég tervei szerint az új gép piacra dobásának első két hetében 1 millió darabot tud leszállítani, a Game Boy Advance első piaci évében pedig 25 millió példány eladását prognosztizálja. A japán kereskedőktől és viszonteladóktól érkező előrendelések máris magasabbak a vártnál - állítja a Nintendo.

A Nintendo Game Boy Advance egy 32 bites, beágyazott memóriával rendelkező ARM mikroproceszor köré épül, 240x160 pixel felbontású kijelzője egyszerre 32,768 szín megjelenítésére képes. A gép legnagyobb erőssége a többjátékos üzemmódokban rejlik: egyszerre akár négy gép is összekapcsolható. A Game Boy Advance-on mindenfajta változtatás nélkül futtathatók a Game Boy-ra és a Game Boy Color-ra írt szoftverek.


A Nintendo Game Boy Advance

A készüléket három különböző színben (lila, fehér, áttetsző kék) dobja piacra a Nintendo. A 140 gramm tömegű Game Boy Advance-t két AA elem működteti akár 15 órán keresztül.

Az elődeinél minden tekintetben "szebb-jobb" Game Boy Advance bevezetése nem veszélytelen. A gyártó Nintendo a Sony PlayStation2 piacra dobásakor jelentkezett problémákból okulva már kétszer is elhalasztotta a kézi játékgép megjelentetését, hogy biztosan ki tudja elégíteni a keresletet.

A PlayStation2 körül adódott szállítási nehézségek miatt a Sony részvényei 40 százalékot veszítettek értékükből - állítják az elemzők.

2000-ben a Nintendo bevételeinek közel 40 százaléka származott a Game Boy gépekből, kiegészítőkből és szoftverekből, ezért a gyártó minden lehetséges módszerrel igyekszik biztosítani a Game Boy Advance sikerét.

Ez valószínű nem lesz nehéz, ugyanis olyan nevek vannak a Nintendo tarsolyában, mint a Mario, a Zelda vagy az itthon is egyre népszerűbb Pokémon, amelyekkel még egy konyhai robotgépet is milliós példányszámban lehet eladni.


Az egyik első játék: Mario Advance (képek: Nintendo)

Bárhogy is legyen, a Nintendo Game Boy Advance megjelenésekor 9800 yen-be (~24000 Ft) kerül majd, és az elődeire megjelent közel ezer játék máris játszható lesz rajta.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról