Szerző: Bodnár Ádám

2001. január 25. 13:04

Az AMD Hammer processzorok már nem az EV6 buszt használják majd

[EBNews] Az AMD szerverekért és munkaállomásokért felelős marketing menedzsere Bob Mitton a Platform Conference 2001 rendezvényen elmondta, hogy a jövőben megjelenő 64 bites AMD Hammer processzorok már nem az Athlon/Duron sorozatból ismert Alpha EV6 buszt használják majd.

[EBNews] Az AMD szerverekért és munkaállomásokért felelős marketing menedzsere Bob Mitton a Platform Conference 2001 rendezvényen elmondta, hogy a jövőben megjelenő 64 bites AMD "Hammer" processzorok már nem az Athlon/Duron sorozatból ismert Alpha EV6 buszt használják majd.

Mitton szerint a nagy (nyolc vagy több processzort tartalmazó) multiprocesszoros platformot az AMD a NUMA (Non-Uniform Memory Access) busz segítségével látja megvalósíthatónak. A NUMA az AMD LDT (Lightning Data Transfer) vezérlőt használja a northbrige memóriaforgalom és a southbridge I/O forgalom irányítására.

Az AMD által jelenleg használt EV6 busz legnagyobb erőssége többprocesszoros kiépítések esetén jelentkezik. Az EV6 ugyanis úgynevezett point-to-point busz, aminek a lényege, hogy a processzorok egyaránt az elérhető legnagyobb sávszélességgel gazdálkodhatnak. Ezzel szemben az Intel által használt P6/GTL+ protokoll megosztja a processzorok között a memóriasávszélességet. Ilyen elven működik majd az Itanium és McKinley busza is.

Mindazonáltal az AMD eddig képtelen volt többprocesszoros chipkészlettel előrukkolni. Bár Mitton szerint a vállalatnál már folyik az első Athlon-hoz szánt multiprocesszoros chipkészlet, az AMD 760MP próbagyártása, a megjelenés ideje eddig nem ismert.

Az AMD 760MP chipkészlet az AMD 762 northbridge-ből és az AMD 766 southbridge-ből áll. Az AMD 760 MP legfeljebb 4 Gbyte PC2100 DDR SDRAM-ot támogat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról