:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. január 23. 18:52

A PlayStation2 problémás piaci bevezetése miatt várhatóan csökken a Sony nyeresége

[CNet] A Bloomberg elemzői szerint a Sony december 31-én zárult negyedévének nyeresége erőteljesen visszaesik majd tekintettel a PlayStation2 döcögős amerikai és európai piacri bevezetésére.

[CNet] A Bloomberg elemzői szerint a Sony december 31-én zárult negyedévének nyeresége erőteljesen visszaesik majd tekintettel a PlayStation2 döcögős amerikai és európai piacri bevezetésére.

Szakértők szerint a Sony negyedéves nyeresége a tavalyi 804,6 millió dollárról 623 millió dollárra esik vissza. A bevételek 8,8 százalékos növekedés után 18 milliárd dolláros szintet érnek majd el - állítják a Bloomberg elemzői. A japán szórakoztatóelektronikai óriásvállalat csütörtökön hozza nyilvánosságra a negyedéves adatokat.

A Sony játékokért felelős részlege a vállalat árbevételeinek mintegy 40(!) százalékáért felelős. Az előrejelzések szerint a részleg éves profitja a tavalyi 1 milliárd dollárról 860 millió dollárra esik vissza. Ez főként a PlayStation2 gépek késedelmes szállítására vezethető vissza.

Tovább csökkenti a cég nyereségét, hogy a gépeket légi úton kellett szállítani, hogy időben ott lehessenek az amerikai és európai karácsonyi piacon. Egyébként a Sony tengeri úton szállítja termékeit, ami sokkal olcsóbb ám nyilván sokkal lassabb is. A Merril Lynch Japan egyik szakértője szerint a légi szállítás darabonként 13 dollárral drágította meg a PlayStation2 előállítását.

A japán cég a PlayStation2 grafikus chipjét (Graphics Syntesizer) nagasaka-i üzemében állítja elő. A Sony szerint ennek a chipnek a gyártásával voltak problémáik korábban, de ma már megoldották a gondokat és újfajta gyártástechnológiát vezettek be.

A 0,18 mikronos csíkszélességű előállítási technológia több és olcsóbb legyártott chipet eredményez majd. Ezért a Sony múlt hónapban megváltoztatta a PlayStation2 konzolok gyártásával kapcsolatos előrejelzéseit, a legfrissebb számítások szerint havi 2 millió példányt tudnak majd építeni a készülékből és március végére leszállítják a 10 milliomodik PlayStation2-t.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.