Szerző: bzd

2001. január 22. 19:40

Cifra szorzók: VIA KT133A vs. AMD

Egyre több helyről hallani, hogy a VIA KT133A chipsettel bizony gondok vannak, ami a tuningot illeti. Hogy ebben mi is az igazság, azt mindjárt megvizsgáljuk...

Minden gond ott kezdődik, amikor emberünk megveszi a KT133A-s alaplapot, hogy ezzel majd milyen szépen fog muzsikálni az eredetileg 200MHz-es FSB-re "beállított" SocketA procija 266MHz-en. Tegyük fel, hogy kapva kapott az alkalmon és nem bírt ellenállni egy 1000MHz-es Thunderbird-nek, amit manapság már 52000 nettó körül meg is számítanak. Hazaviszi szépen, és egy gyors fejszámolás után be is állítja (10*100 helyett) 7.5*133-ra. Indít, és lőn sötétség, nem történik semmi. A VIA és az AMD mérnökeinek felmenőinek különféle kedves jelzőkkel való illetése után visszaállítja 10*100MHz-re a szekeret, indít és csodák csodája, de elindul...

Nos, miért nem indul el a gép 7.5*100-on, ami ugyanúgy 1000MHz-et eredményez, mint a 10*100MHz? Azért, mert az adott proci nem bírja a 10*133, azaz 1330MHz-et. Persze kérdezhetnénk, hogy mégis hogy' jön ide 10x-es szozó, hisz' mi 7.5-öt állítottunk be. Ez így igaz, de a gép beindításánál a másodperc néhány ezred részéig az alaplap a gyári (az L3, L4 és L6 hidacskáknál beállított) szorzóval küldi meg a procit, és csak ezután "nézi meg", hogy az alaplapon mit állítottunk be (a processzor BP_FID lábain keresztül felülbírálható a gyárilag beállított szorzó, emiatt kell legrafitozni az L1 hidacskákat, ha azok el vannak vágva), és ezután korrigál, amennyiben ez szükséges. Ha a processzor nem képes alapfeszültségen a 33%-kal magasabb órajelen elindulni, akkor bizony igy járunk... Sad but true, egyelőre nincs elfogadható orvosság a problémára. Az L3, L4 és L6 hidacskák házilagos nyesegetésétől tekintsünk el.

Természetesen akkor nincs gond, ha a proci órajelét is növeljük és ezt az FSB, vagy a szorzó (netán a kettő együttes) növelésével kívánjuk elérni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról