Szerző: Bodnár Ádám

2001. január 18. 10:11

Az AMD pénzügyi eredményei elmaradtak a várakozásoktól

Az AMD szerda este hozta nyilvánosságra legutóbbi pénzügyi negyedévének eredményeit. A jelentés szerint a vállalat 1,175 milliárd dollár összbevétel mellett mindössze 177,9 milliós nyereséget ért el, ami részvényenként 53 cent.

Az AMD szerda este hozta nyilvánosságra legutóbbi pénzügyi negyedévének eredményeit. A jelentés szerint a vállalat 1,175 milliárd dollár összbevétel mellett mindössze 177,9 milliós nyereséget ért el, ami részvényenként 53 cent.

A First Call/Thomson Financial elemzői a korábban prognosztizált 67 centes részvényenkénti profitelőrejelzésüket 55 centre módosították, amikor az AMD decemberben bejelentette, hogy a kiskereskedelmi PC-piac válsága miatt a pénzügyi eredményei várhatóan elmaradnak a korábban előrejelzett szintnél. Mindenesetre az AMD még ezeknek a viszonylag pesszimista várakozásoknak sem volt képes megfelelni.

Az AMD legfontosabb termékeinek (processzorok, flash memóriák) eladásai 33 százalékot növekedtek a megelőző év azonos időszakához képest míg a vállalat összbevétele 21 százalékkal voot magasabb mint 1999 utolsó negyedévében. Abban a negyedévben az AMD 968 millió dolláros összbevétel mellett 65 millió dollár (részvényenként 21 cent) profitot termelt.

Éves szinten az AMD rekordbevételt ért el, 2000-ben összesen 4,644 milliárd dollár volt a cég árbevétele. Ez 63 százalékkal magasabb, mint 1999-ben. A 983 millió dolláros (részvényenkénti 1,89 dolláros) nettó éves profit szintén rekordnak számít az AMD történetében. Egy évvel ezelőtt az AMD 2,857 milliárdos éves bevételről és 88,9 millió dolláros (résvényenkénti 30 centes) éves veszteségről számolt be.

Mivel a következő évre az elemzők a félvezetőipar 7-15 százalékos növekedését prognosztizálják, az AMD véleménye szerint az eladásai szintén hasonló ütemben fognak nőni. Mindazonáltal a vállalat szakértői meg vannak róla győződve, hogy a félvezetőipari verseny komoly árversennyel jár majd ami az árrés csökkenéséhez vezethet. Az AMD elemzői szerint 15 százalékos bevételnövekedés esetén a következő évben a nettó profit részvényenként 2 dollár körül várható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról