Szerző: Kovács Attila

2001. január 16. 18:59

A Transmeta processzorai szerverekbe vándorolnak...

[Redherring.com] Még ebben az évben legalább négy cég fog bejelenteni Transmeta Crusoe chip köré épülő szervereket. Ezek kis pizzásdoboz méretű, rack állványokba építhető szerverek lesznek. Az IDC felmérése szerint tavaly a rack állványokba szerelhető szerverek piaca volt a legdinamikusabban fejlődő piac az Intel alapú szerverek között (az év végére az eladott Intel alapú szerverek 25%-át tették ki az ilyen gépek). A legfontosabb kritérium ezeknél a gépeknél az alacsony fogyasztás és a kis hőtermelés, amiben a Crusoe processzor élen jár.

[Redherring.com] Még ebben az évben legalább négy cég fog bejelenteni Transmeta Crusoe chip köré épülő szervereket. Ezek kis "pizzásdoboz méretű", rack állványokba építhető szerverek lesznek. Az IDC felmérése szerint tavaly a rack állványokba szerelhető szerverek piaca volt a legdinamikusabban fejlődő piac az Intel alapú szerverek között (az év végére az eladott Intel alapú szerverek 25%-át tették ki az ilyen gépek). A legfontosabb kritérium ezeknél a gépeknél az alacsony fogyasztás és a kis hőtermelés, amiben a Crusoe processzor élen jár.

A világszerte megtalálható data centerekben a helyszűke miatt olyan szerverekre van szükség, mint az ilyen kis helyigényű, mégis nagy teljesítményű gépek. A Dell a Compaq és a VA Linux által gyártott Intel alapú gépekben általában két Intel Pentium processzorrt találunk egy körülbelül 4.25x44x55cm méretű dobozba sűrítve. Ráadásul egy állványba 42 ilyen dobozt lehet pakolni, ami 84 processzort jelent.

A VA Linux egyik állványba építhető szervere

Hogy a cégek miért nem maradnak a már bevált Pentium processzoroknál? Ezek a chipek annyi hőt termelnek, hogy még több processzor ilyen kis helyre sűrítése egyszerűen belülről megsütné a gépet... Ezek a processzorok sok hőt termelnek, mivel sok áramot fogyasztanak. A Tarnsmeta Crusoe processzora sokkal kevesebb árammal is beéri, ezáltal kevesebb hőt termel és ezért ideális az ilyen alkalmazásokra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról