Szerző: Bodnár Ádám

2001. január 16. 15:50

Csökkenő videojáték-eladások az Egyesült Államokban

Az NPD Group piackutató intézet szerint 2000-ben a videojátékok, játékszoftverek és hardver-kiegészítők (például joystickek) amerikai eladásai 5,8 százalékkal estek vissza. 1999-ben az amerikaiak az említett termékekre mintegy 6,9 milliárd dollárt költöttek míg tavaly mindössze 6,5 milliárdot.

Az eladot játékkonzolok száma 11,8 millióról 8,2 millióra esett vissza, az értékesített darabok összértéke 1,4 milliárdról 1,1 milliárd dollárral csökkent. Az eladott játékszoftverek értéke 4,2 milliárd dollárról 2,6 százalékkal 4,09 milliárd dollárra esett vissza.

Öt év óta először fordult elő, hogy visszaesett a videojáték-ipar amerikai értékesítési mutatója. Ez egyértelműen az idén megjelenő hardverek iránti felfokozott várakozásnak tudható be, ugyanis sokan tartalékolják pénzüket a 2001-ben megjelenő Xbox-ra, Ninento Game Boy Advance-re vagy Game Cube-ra.

A számítógépes játékok piacán szerencsére nem ilyen sötét a helyzet, az eladási statisztikák 7 százalékot javultak. 1999-ben az Egyesült Államokban 1,5 milliárd dollár értékben adtak el számítógépes játékokat míg 2000-ben ez a szint 1,6 milliárd dollárra nőtt.

Sokan azt várták a Sony PlayStation 2-től, hogy megmenti az év pénzügyi mutatóit, de a késedelmes szállítások keresztülhúzták az elemzők számításait. Az NPD Group 1999 őszén felállított prognózisa szerint 2000-ben a videojáték-eladásoknak 7,2 és 7,5 milliárd dollár között kellett volna alakulnia.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról