:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. január 12. 01:21

Microsoft alapú beszerzési rendszer a NATO-nál

[Microsoft] Januártól működésbe lépett a NATO ellátási és beszerzési osztálya, a

[Microsoft] Januártól működésbe lépett a NATO ellátási és beszerzési osztálya, a NAMSA Microsoft technológiára épített ügyviteli rendszere.

Az eBid névre keresztelt rendszer felépítése az elmúlt év szeptemberében kezdődött a Microsoft Consulting Service segítségével. Az eBid lehetővé teszi, hogy a minősített beszállítók immár az Interneten - biztonságos keretek között - bonyolítsanak üzletet a NATO-val, a nap 24 órájában.

Mostantól a NAMSA összes (havonta kb. 3000) árajánlatkérése felkerül a rendszerre, az anyacsavaroktól egészen az AK-47-es pisztolycsőig. Hozzávetőleg 10.000 cég iratkozik majd fel az eBidre. A rendszer eléréséhez a beszállítónak be kell jelentkeznie a http://www.natolog.com weboldalon, majd regisztráció után, amennyiben üzleti partnerkapcsolatra érdemesnek találtatik, felhasználói kódot és jelszót kap. S mihelyt hozzáférése van a rendszerhez, azonnal láthatja az árajánlatkéréseket és elküldheti saját ajánlatát. A Microsoft alapú rendszer integrálódik a beszerzési osztály SAP vállaltirányítási rendszeréhez így a beszerzési folyamatok teljesen automatizálttá válnak, különösen az egyszerű, rendszeres megrendelések esetén.

Az ellátási osztály munkatársai az eddig faxolással és manuális munkával töltött idejüket a beszerzési folyamatok analizálására és nagyobb szerződések letárgyalására fordíthatják.

A NAMSA havonta 44 620 eurós megtakarításra számít munkaerő fronton, s hozzávetőleg 45 000 euróval kevesebb havi telefon költséggel számolhat, amely azt jelenti, hogy a beruházás 5 hónapon belül megtérül. A beszerzési kör bővülésétől azt várják, hogy a NATO és a fegyveres testületek ellátmányainak beszerzési költsége rövid időn belül csökkenni fog.

Az eBid Windows 2000 Serverre épült, az adatbáziskezelésért a Microsoft SQL 2000 Server felelős, a személyre szabott rendelési és beszerzési folyamatokat pedig Microsoft Commerce Server 2000 koordinálja. A kommunikáció szabványos XML adatállományok cseréjével valósul meg, amely lehetővé teszi az adatok közlését és továbbítását más rendszerek számára is. A szabványos állományok alkalmazása különösen hasznos az online beszerzési rendszerek számára, mivel az eBid hatalmas mennyiségű információt képes továbbítani a tranzakciókról - beszállítók neve, címei, rendelési számok, fizetési részletek, stb. - anélkül, hogy fáradságos munkával át kelljen alakítani az adatokat. A megbízható működési környezetet a Windows 2000 Active Directory és az elosztott biztonsági szolgáltatások garantálják az eBid számára.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 00:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.