:

Szerző: Bőle György

2000. március 24. 18:01

Újabb és újabb Athlon alaplapok

Úgy látom egyre komolyabban fejlesztenek a nagy

Úgy látom egyre komolyabban fejlesztenek a nagy alaplapgyátók az Athlon termékskálára, mert a minőségi alaplapjairól méltán híres ASUS, AOpen, Epox hármas után a tuning barátok kedvenc gyártója, az Abit is bejelentette új, a VIA KX133 chipset-jére épülő Athlon alaplapját. Bár hozzátenném, hogy ez még csak bejelentés, mert az alaplapok tényleges debütálása még várat magára.
Az Abit KA7 névre hallgató alaplap specifikációi a következők:
  • Slot A foglalat
  • VIA VT8371(KX133) / VIA 686A Southbridge chipkészlet
  • a 4 darab DIMM foglalat, akár 2GB! PC100/133 SDRAM-ot is fogadni tud
  • AGP 2X/4X támogatás
  • 6 PCI és 1 ISA slot
  • ABIT SoftMenu III
  • ATA/66 vagy ATA/100 támogatás
  • 2 USB port + 2 extra USB port lehetősége
A fenti spec-ek között van néhány kifejezetten érdekes dolog, amikre érdemes kitérni.
ABIT SoftMenu III: egy teljesen új SoftMenu (amit direkt erre az alaplapra fejlesztettek ki), amellyel a FSB sebességét lehet állítani 100MHz-től 183MHz-ig 1MHz -es lépésekben (84 beállítás!). Gondolom nem kell ecsetelgetni, hogy a overclockerek körében milyen népszerű lesz ezáltal a termék.
ATA 100: az KA7-nek lesz egy KA7 100 névű verziója is, amely tartalmazni fog egy ATA/100-at támogató, alaplapra integrált Highpoint HPT370 nevű chipet is. Természetesen a sima KA7 is ATA/100 kompatibilissé tehető, de ehhez szükség van egy külső ATA/100 kártya használatára, mert a VIA Southbridge chipjén csak az UDMA 33/66 van "supportálva". Megjegyzem, hogy pont az ABIT fog piacra dobni egy ilyen kártyát hamarosan Hotrod 100 ATA/100 PCI néven.

Akit érdekelnek további részletek az ABIT új alaplajáról, azok számára ajánlhatom a Sharky mai tesztjét, amelyben egy még béta-állapotú KA7-t teszteltek az ABIT taiwani főhadiszállásán. A cikkből többek között kiderül, hogy a fejlesztés mostani stádiumában a KA7 csak SoftMenu II-t használ, és csak külső kártya segítségével támogatja az ATA/100-at. Persze a hatás kedvéért az ABIT rendelkezésükre bocsátott egy béta Hotrod 100 ATA/100 PCI vezérlőt...

A mai nap szintén fontos Athlon alaplap híre (Shopping Guide Taiwan információi szerint), hogy valószínűleg már a jövő héttől kapható lesz az ASUS VIA KX133-ra épülő megoldása. Ezzel - a már piacon lévő Epox 7KXA után - egy újabb minőségi KX133-ra épülő alaplappal lettünk gazdagabbak...

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:36

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.