:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. január 3. 13:47

Újabb olcsó ATi videokártya a Radeon alapjaira?

A februárban megjelenő ATI Radeon VE-t eleinte óriási üdvrivalgás köszöntötte és a kártyát egyből kikiáltották a népszerű GeForce2 MX elsőszámú vetélytársának.

A februárban megjelenő ATI Radeon VE-t eleinte óriási üdvrivalgás köszöntötte és a kártyát egyből kikiáltották a népszerű GeForce2 MX elsőszámú vetélytársának.

Később kiderült, hogy az ATi olcsó kártyájának 3D teljesítménye meg sem közelítheti a GeForce2 MX chipét, köszönhetően a lehagyott T&L motornak és az 1 pixel pipeline-nak. A két monitor támogatására alkalmas kialakítása és 130 dollár körüli ára miatt inkább a Matrox G450 pozícióit vesélyeztetheti az ATi.

Az xbit-labs értesülései szerint a népszerű Radeon alapjaira újabb kártyát épít majd a kanadai gyártó Radeon LE (low-end?) néven. A Radeon-hoz képest a legfontosabb eltérés a 32 MByte 64 bites DDR SDRAM és a HyperZ hiánya.

A chip órajelét 150 MHz-re csökkentik, viszont cserébe meghagyják a Radeon 2 pixel pipeline-ját és a T&L motort. A pletykák szerint a Radeon LE ára 100 dollár (~30000 Ft) körül várható.

Újabb jó példa az NVIDIA által már korábban sikerre vitt horizontális bővítésű termékstratégia alkalmazására: gyakorlatilag ugyanarról a gyártósorról több piaci szegmens kiszolgálására eltérő árkategóriájú termékek "esnek le", lásd GeForce2 GTS, GeForce2 Ultra, GeForce2 Pro és GeForce2 MX.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 01:28

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.