:

Szerző: Vörös Péter

2001. január 1. 20:58

Az Intel már januárban piacra dobja az 1,3 GHz-es Pentium 4-et?

[EB News] Az EB News értesülései szerint már januárban várható az 1,3 GHz-es Pentium 4 piacra dobása, mivel az Intel igyekszik a lehető leghamarabb a közepes árkategóriájú PC piacra vinni a Pentium 4-est. Elemzők és egyes memóriagyártók múlt héten úgy nyilatkoztak, hogy az alacsonyabb árkategóriájú Willamette Pentium 4 bemutatója január végén, míg a Northwood Pentium 4 megjelenése az év közepén várható.

A lépéssel az Intel az AMD piaci térnyerését igyekszik megállítani. Gondot jelenthet azonban az, hogy az 1,3 GHz-es Pentium 4 ára várhatóan 410$ lesz, ez pedig több, mint kétszerese az 1,2 GHz-es AMD Athlon processzornak.

Az Intel nem nyilatkozott az 1,3 GHz-es Pentium 4-essel kapcsolatban, mivel a cég nem nyilatkozik be nem jelentett termékekkel kapcsolatban. Annyit megerősített az Intel, hogy igyekeznek mihamarabb a csúcskategóriájú PC-k világából a közepes árkategóriájú PC-k világába betörni a Pentium 4-essel.

Az 1,3 GHz-es Pentium 4 is csak Direct Rambus DRAM-ot tud használni (a Willamette csak erre ad lehetőséget). Az Athlon ill. Pentium III PC-k egyik nagy előnye éppen abban áll, hogy a jóval olcsóbb SDRAM memóriát támogatatják.

Egyes szakértők szerint az alacsonyabb sebességű Pentium 4-est megelőzhetik teljesítmény terén akár az újabb Athlon-ok akár a cég saját 1 GHz feletti processzorai, pedig ez utóbbiak jelentősen kevesebbe kerülnek. A már piacon lévő 1,4 ill. 1,5 GHz-es Pentium 4-esek sem egyértelműen előzik meg teljesítmény terén az Athlon leggyorsabb verzióit - márpedig az 1,3 GHz-es változat teljesítménye még alacsonyabb lesz.

Az 1,3 GHz-es Pentium 4 ára az év közepére várhatóan 265$-ra esik majd vissza, ekkor fogja azt leváltani a Northwood Pentium 4 chip - akkorra a Willamette Pentium 4 már csak 1,5 GHz felett fog forgalomba kerülni kifejezetten a munkaállomások ill. nagy teljesítményű asztali gépek piacát megcélozva. A Northwood-ot már a 0,13 mikronos technológiával fogja gyártani az Intel és SDRAM támogatással. Egyes elemzők szerint az egyszeres memória csatornát használó Northwood év közepére várható megjelenése megkésett lesz ahhoz, hogy a cég versenyezni tudjon az Athlon-okkal.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 21:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.