Szerző: mz

2000. december 28. 21:00

Mi lesz a harmadik generációs mobilrendszerek sorsa?

[ZDNet] A nagysebességű adatátvitelre képes, harmadik generációs mobiltelefonok a világ többi részét mintegy másfél évvel megelőzve már jövő év közepén megjelenhetnek Japánban. Csakhogy a fényes indulást beárnyékolhatja az a tény, hogy a meglévő, a második generációba tartozó telefonrendszerek számos újítással, továbbfejlesztett szolgáltatással állnak a fogyasztók rendelkezésére.

A japán mobilrendszerek, például az NTT DoCoMo népszerű, "i-mode" névre keresztelt webes szolgáltatása már kínál Internet-hozzáférést, a weboldalakat hitelkártya méretű, színes kijelzőkön lehet "élvezni", számos határidőnaplókból ismert funkció érhető el, és további szolgáltatások indítását tervezik a következő év első felében.

A DoCoMo számára nyilván az lenne a legkedvezőbb, ha ezeknek a szolgáltatásoknak nőne a fogyasztói köre. Az i-mode rövid 22 hónapos megléte alatt máris kis híján 17 millió előfizetőt győzött meg, és jelenleg is naponta 40-50 ezer új előfizetőt sikerül szerezni.

Ugyan az i-mode csak Japánban érhető el, elemzők szerint jó esélye van arra, hogy az egész világon elterjedjen. Ennek elsődleges oka az lehet, hogy a tulajdonképpeni konkurens WAP sikere finoman szólva is mérsékelt. Az i-mode népszerűsége magában hordozza azt a veszélyt is, hogy a harmadik generációs telefonok hiába kínálnak majd teljes értékű mozgókép-továbbítást és CD minőségű hangot, nem fogják elnyerni a vásárlók kegyét.

Az első 3G rendszer, melynek indítása májusban várható, önmagához képest is korlátozott képességekkel rendelkezik majd, hiszen az elvi 384 helyett csak 64 kbps sebességű adatátvitelt tesz majd lehetővé. Mivel ára is meglehetősen borsos lesz, a cégeken kívül valószínűleg nem sok előfizetőt győznek majd meg előnyei. A DoCoMo szerint az új telefonok eleinte csak érdekes játékszert fognak jelenteni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról