:

Szerző: Vörös Péter

2000. december 28. 13:15

Rekord forgalom a lapos kijelzők piacán

[CNET] Az olyan lapos kijelző gyártók, mint a NEC és a Fujitsu rekord eredményt ért el a harmadik negyedévben, dacára annak, hogy folytatódott az árcsökkenés. A DisplaySearch piackutató cég szerint a globális LCD monitor forgalom 37%-kal nőtt az előző negyedévhez képest és 1,7 millió darabot ért el. 1999. első negyedéve óta ez volt az első negyedév, amikor a negyedéves növekedés meghaladta a 20%-ot.

A bőséges kínálat az árak eséséhez vezetett, ami azt jelenti, hogy a termékek jóval elérhetőbbé váltak és nőtt a kereslet is - mindazonáltal a lapos kijelzők ára továbbra is kb. 3-4-szerese a hagyományos CRT kijelzőkének. Tavaly az NEC és a többi gyártó helyenként 70%-os áremelkedésnek örvendhetett, míg a tajvani Acer Display Technology és Chunghwa Picture Tubes piacra nem lépett és növelte a kínálatot, ezáltal lejjebb szorítva az árakat.

A harmadik negyedévben átlagosan 6%-kal (kijelzőnként 75$-ral) 1.150$-ra csökkent a lapos kijelzők ára. A 17"-os kijelzők ára csökkent a legnagyobb mértékben: átlagosan 31%-kal, 1.667$-ra.

A DisplaySearch szerint a mostani trendek folytatódnak a negyedik negyedévben is, az átlagos árak 6%-kal fognak csökkenni a harmadik negyedévhez képest. A piackutató cég szerint a forgalom 25%-kal, 2,12 millió darabra fog nőni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.