Szerző: Kovács Attila

2000. december 26. 17:22

Hajtás van pajtás! G450 túlhajtás...

A MURC fórumain lehet olvasni arról, hogy hogyan és mivel lehet túlhajtani a Matrox legújabb chipje köré épülő videokártyákat.

A MURC fórumain lehet olvasni arról, hogy hogyan és mivel lehet túlhajtani a Matrox legújabb chipje köré épülő videokártyákat.
A hétvégén volt egy kis szabadidőm és megpróbáltam túlhajtani a G450-et.

A PowerStrip 3.0 bétát használtam a művelethez, amelynek a végeredményével nagyon meg voltam elégedve. Képes voltam ezt az ügyes kis kártyát 200Mhz-es (400Mhz DDR) memóriasebességig húzni, mely 150Mhz-es magsebességet jelentett, de sajnos itt már szemetelt a kártya.

Érdekes módon a kártya még ezen a sebességen sem fagyott ki, tehát feltételezhető, hogy a grafikus mag még bírta volna a húzást, csak a memória kezdte el megadni magát. (Valószínűleg az MGA Tweak-kel tovább is lehet majd húzni a grafikus chipet, mivel ott lehet állítani a grafikus chip és a memória közötti "szorzót".)

Annak érdekében, hogy megelőzzem a "szemetelést" visszább vettem a frekvenciát így 180/360Mhz-es memóriasebességnél már nem volt gond a szemetelés. A chip ilyenkor 135Mhz-en ketyegett (nagyon szomorú, hogy ilyen alacsony sebességen kellett hajtani, ha azt is figyelembe vesszük, hogy 150Mhz-en is stabil volt).

Összegzés:
A G450 alapórajele 125/166Mhz, amit sikerült 135/180(360)Mhz-ig emelni, de ne felejtsük el, hogy a mag akár 150Mhz-en is képes volt működni. Remélhetőleg az MGA Tweakbe is nemsokára belekerül a G450 támogatás és akkor a grafikus chipből is ki lehet majd hajtani azt a teljesítményt, amit Matroxék benne hagytak.

A teljes anyagot itt olvashatjátok.

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról