Szerző: Vörös Péter

2000. december 27. 00:06

Intel: nem lesz licencdíj a USB 2.0-vel kapcsolatban

[EE Times] Annak reményében, hogy de facto szabvánnyá válik az USB 2.0, az Intel ingyenesen fogja licencelni a továbbfejlesztett host vezérlő specifikációját (az interfészt a host vezérlő és annak szoftver driver-je között). Ezzel az Intel el szeretné kerülni a többféle host vezérlő specifikációt együttes meglétét, amely a Universal Serial Bus 1.0-et jellemzi. Az Intel az új specifikációt többek között olyan cégekkel alakította ki, mint a NEC, a Philips, a Lucent, a Microsoft és a Compaq.

Az USB 1.0 kifejlesztésekor az Intel kidolgozta a saját host vezérlő specifikációját (amelyet universal host controller interface-nek nevezett el) és fenntartotta az ezzel kapcsolatos jogokat. Erre az ipar több szereplője kifejlesztette az open host-controller interface (OHCI - nyílt host vezérlő interfész) specifikációt. Az Intel ezzel a lépésével lényegében azt mondta, hogy ami a bus-on történik, az nyílt, de a host-nál történő dolgokért licencdíjat kell fizetni. Erre a többiek összeálltak és elkészítettek egy alternatívát. A PC gyártóknak ez komoly gondot jelent(ett), hiszen ki kellett fejleszteniük a szoftver támogatást mindkét host vezérlő implementációjához és biztosítani az USB eszközök kompatibilitását: a szoftver driver-eket úgy kellett megírni, hogy mindkét típusú host vezérlőt támogassák.

Az USB 2.0 enhanced host controller interface (EHCI - továbbfejlesztett host vezérlő interfész) specifikáció olyan architektúrát definiál, amely teljesen kompatibilis az 1.1 és a 2.0 eszközökkel és hub-okkal, valamint 1.1-es szoftverekkel képes hajtani az 1.1-es eszközöket. Az architektúra hardver-intenzívebb (elemzők szerint ez megkönnyítheti az elterjedést), bár csak minimális processzor plusz használatot jelent - ezzel azt a szoftver komplexitást igyekeztek elkerülni, amely eddig részben akadályozta az IEEE 1394/Firewire interfész elterjedését.

Eleinte az USB 2.0 támogatás külön kártyákon keresztül lesz elérhető, a host vezérlőket olyan gyártók fogják készíteni, mint pl. a NEC vagy a Lucent. Tömeges elterjedés csak akkor várható, ha a támogatás chipset szintű lesz, arra pedig legalább 2001. harmadik negyedévéig kell várni. Várhatóan a nagy sebességű szkennerek és tárolási eszközök lesznek az első USB 2.0-s termékek, mivel ezeknek jelentős szűk keresztmetszetet jelent az USB 1.0.

Az Intel közölte, hogy már 25 cég licencelte a specifikációt, az első tesztkészlet a jövő év első felére várható.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.