Szerző: Vörös Péter

2000. december 21. 18:08

A Sharp újra megjelenik az amerikai piacon kéziszámítógépeivel

A január 6-án kezdődő Las Vegas-i International Consumer Electronics Show-n fogja bemutatni a legújabb Zaurus modelljeit a cég. Az új Zaurus-okkal kábel nélkül lehet csatlakozni az Internetre és a felhasználók videó képeket is nézhetnek a kéziszámítógéppel.

A Sharp korábban már jelen volt az amerikai piacon egy Microsoft Windows CE alapú géppel 1997-ben, de az nem volt túl sikeres a versenytársakkal szemben, így a cég kivonult a piacról.

Japánban az első számú kéziszámítógép gyártó a Sharp Zaurus modelljeivel, amiket 1993 óta gyártanak. A világpiacon a Palm operációs rendszert használó kéziszámítógépek 70%-ot tesznek ki. A Sharp most azt tervezi, hogy Japánon kívül is elkezdi a kéziszámítógépeinek árusítását. 2001 közepére tervezik egy, kifejezetten az USA piacra kihegyezett modell kifejlesztését, a Sharp legutóbbi kéziszámítógépe alapján.

Az új Zaurus-t december 15-én kezdte el árulni a cég Japánban (ár: 443$), ebben van egy csatlakozó hely memória kártyához és egy másik olyan kártya típusú rendszerhez, amit kábel nélküli kommunikációhoz használnak. A kéziszámítógépek a cég saját Zaurus szoftver rendszerét használják. Tollal történő vezérlés mellett van egy szétnyitható billentyűzet is. A Sharp nem számít gyors sikerre az amerikai piacon, akár az is "belefér a pakliba", hogy az első kísérlet nem lesz sikeres - a cég hosszú távban gondolkodik. Még az is elképzelhető a cég vezetői szerint, hogy más operációs rendszert fognak használni a Japánon kívüli piacokon.

A Sharp részesedése a Japán PDA (personal digital assistants - személyi digitális zsebnotesz) piacon 37% volt tavaly az IDC Japan piackutató cég szerint. A Palm op rendszer alapú készülékek részaránya 14% volt. Az előrejelzések szerint ez utóbbi szám az idén 17%-ra nő, miután a Palm, a Sony és a Handspring is elkezdték árulni kéziszámítógépeiket a felkelő nap országában. A Palm csak az idén kezdte el közvetlen eladásait Japánban.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.