:

Szerző: Vörös Péter

2000. december 21. 09:20

A Morgan Stanley Dean Witter tanulmánya szerint csökkennek a nagyvállalati IT kiadások

A szerdán közzé tett tanulmány a Fortune 1000 vállalat (Amerika 1000 legnagyobb vállalata) műszaki vezérigazgatóinak 15%-kával folytatott felmérésen alapul. A tanulmány szerint az IT költségvetés e vállalatoknál mindössze 8%-kal fog növekedni, szemben az idei év 12%-os növekedésével. A tanulmány azt is kimutatta, hogy a válaszadók 16%-a kevesebbet fog költeni az idén IT-re, mint ebben az évben.

Melyek azok a területek, ahol várhatóan növekedés lesz az idén? 1. adatbázis szoftverek; 2. marketplace (piactér) szoftverek; és 3. e-kereskedelmi szoftverek. Ellenben csökkenés lesz tapasztalható a mainframe technológiával és tanácsadási szolgáltatásokkal kapcsolatban, pedig már az idén is csökkentek a mainframe eladások részben a 2000. évre történő áttéréssel kapcsolatban.

Az amerikai gazdaság lassulására utaló jelek a negatív trend legfőbb kiváltó oka. Augusztus óta az akkor még szilárd IT ipar kezdett egyre gyengülni a PC-k és más high-tech készülékek iránti csökkenő kereslet miatt. Eleinte csak a fogyasztói piacokat okolták a visszaesésért. Azonban az utóbbi időben számos cég, pl. a Compaq arra figyelmeztetett, hogy a vállalati értékesítés is csökken. A múlt héten pedig a Microsoft tett közzé profit-figyelmeztetést, amire több, mint egy évtizede nem volt példa.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.