Szerző: Vörös Péter

2000. december 20. 08:33

A Sun nem csökkenti árait

Az utóbbi időben gyengülő részvényárfolyam és az érezhetően lassuló kereslet ellenére a vállalat vezetősége nem tervez árcsökkentést. A Sun azt is tagadja, hogy jelentős készleteket halmozott fel az utóbbi időben valamint azt is, hogy az új, UltraSPARC III chip-en alapuló csúcskategóriájú gépek piaci bevezetése lassú lenne. Természetesen a cég is tart attól, hogy a lassuló amerikai gazdaságnak hatása lehet a Sun eladásaira is, mivel előbb-utóbb a vállalati IT kiadásokat is érinti az esetleges recesszió. A nagyvállalatok közül a legtöbb IT vezető jelezte igényét a Sun legújabb, csúcskategóriájú szerverei iránt, ebből a szempontból nincs aggódnivalója a cégnek. Ezzel együtt is elismerte Sun, hogy az összes beruházási kiadások valószínűleg csökkenni fognak, ezen túlmenően azonban a vállalat véleménye szerint a versenyelőny az ő kezükben a konkurenciával szemben.

Egészen október közepéig a Sun részvényárfolyama túlhaladta a Nasdaq index alakulását, köszönhetően a Sun szerverpiacokon elért rendkívül jó eredményeinek. Az utóbbi hetekben számos elemző utalt arra, hogy a Sun rövid- ill. középtávú kilátásai gyengébbek a vártnál, mivel a lassuló gazdaság előbb vagy utóbb azt fogja eredményezni, hogy a vállalatok csökkentik IT kiadásaikat. Egy éve nem látott mélypontra, 26,94$-ra esett vissza a cég részvényárfolyama kedden - ez kevesebb, mint fele a szeptemberi 64 10/32$-os szintnek.

A Sun vezetőinek véleménye az, hogy még egy esetlegesen csökkenő piacon is a piaci részesedés növelésére fognak törekedni. A gond az, hogy a híresztelések szerint a csúcskategóriájú UltraSPARC III szervereket állítólag csak késedelmesen tudja szállítani a Sun a nagy kereslet és termelési gondok miatt - a cég viszont azt állítja, hogy a tömegtermelés hat hónapon belül beindul, az eredeti menetrendnek megfelelően.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.