Szerző: Vörös Péter

2000. december 19. 12:26

A Dell nem tudja kielégíteni a PC keresletet egyes típusainál a karácsonyi szezon csúcsán

Főként a csúcskategóriájú Dimension 8100 (Pentium 4-es) asztali PC-kkel és az Inspiron 8000 laptop-okkal van komoly gondja a cégnek: novemberi rendelések 6 hetes késéssel sem érkeznek meg - így egyes Dell vevőknek az Újévig kell várniuk a várva várt PC-re ill. notebook-ra. A dolog elég kellemetlen a Dell-re nézve és az egész dolog a vevőkben is keserű szájízt hagyhat a céggel kapcsolatban.

A Dimension 8100-as gondok egy része abból adódik, hogy a vevők olyan USB billentyűzetet és Microsoft IntelliMouse egeret választottak, amelyek nem kompatibilisek egymással. Az Inspiron 8000-nál a 8X CD-RW és a 32MB-os videókártyák ellátási gondjai okozták a Dell-nek a fejfájást.

Most, hogy a fogyasztói PC-k iránti kereslet visszaesett, duplán kellemetlen a késlekedés a Dell-nek, főként mivel a gondok a cég csúcskategóriájú fogyasztói PC-it érinti a dolog, amelyeknél a haszonrész is magas.

A Dell arra hivatkozik, hogy az előzetes várakozásoknál jóval magasabb a kereslet ezen termékek iránt. Az Inspiron 8000 notebook esetében egyértelműen az ATI 32 MB-os videókártya ellátása okozza a gondokat, ezt a Dell is elismerte. A cég állítólag rendezte a kérdést az ATI-val és várhatóan mától már a normális ütemben tudja szállítani a laptop-okat. A CD-RW ellátással kapcsolatos gondok is megoldódni látszanak, de már csak egy pár nap van Karácsonyig, kérdés mennyi vevőt veszít el a cég a kellemetlenségek miatt - a Gateway pedig éppen a napokban kezdte meg PC-inek (egész pontosan három konfigurációnak) árusítását a Gateway Country boltokban.

A billentyűzet/egér problémát illetően a cég úgy döntött, hogy mindenki, aki Dimension 8100-at rendelt, USB-s egeret fog kapni és akkor megszűnnek a kompatibilitási gondok. A Dell becslései szerint a Dimension 8100 megrendelések kb. 5%-át érintette az inkompatibilitási kérdés.

Más termékeknél is gondokkal küzd a cég: a 17"-os lapos kijelzők iránt is nagyobb a kereslet, mint a kínálat.

Az USA fogyasztói PC piacán a Dell az ötödik helyen áll, 5,8%-os piaci részesedéssel - ennek növeléséhez el kell kerülniük a mostanihoz hasonló kellemetlenségeket. Az amerikai fogyasztói piacon a Hewlett-Packard és a Compaq vezet 19,8-19,8%-kal, míg a Gateway a harmadik 14,6%-kal és az Emachines a negyedik 9,3%-kal.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.