Szerző: Vörös Péter

2000. december 18. 00:31

A Sun és az EMC részvényárfolyamának csökkenése mögött a gyengülő gazdaság áll - és a Bear Stearns jelentése ...

A Bear Stearns elemzői pénteken bejelentették, hogy csökkentik a két cég rangsorolását, mivel a gazdaság gyengülése előbb vagy utóbb kihat a két cég eredményeire is - dacára annak, hogy a két cég semmiféle gondról nem számolt be. A Sun rangsorolását múlt héten több elemző is csökkentette, ezúttal a cég részvényárfolyama 1,25$-ral (3,94%-kal) 30,44$-ra esett vissza, míg az EMC részvényárfolyama 6,50$-ral (8,71%-kal) 68,13$-ra esett vissza. A Bear Stearns szerint a vállalati IT kiadások csökkenése várható, ez okozza a két cég rangsorolásának lejjebb vitelét. Bár az EMC és a Sun fő területükön piacvezetők, előbb vagy utóbb őket is eléri a gyengülő amerikai gazdaság hatása.

Az elemzők szerint a gyengébb fogyasztói kereslet egyre inkább eléri a közepes méretű vállatokat is és agresszív árháborúhoz vezet az alacsony kategóriájú szervereknél. Általános vélemény az, hogy csak idő kérdése, hogy mikor terjed ez ki a globális IT kiadások csökkenéséhez - ez pedig már az EMC és a Sun teljesítményét is befolyásolni fogja. A Bear Stearns egyik elemzője elmondta, hogy a két cég felső szintű vezetőivel tárgyalva egyre inkább óvatos hangnemet tapasztalt a jövőt illetően a telekommunikációs, technológiai, ipari és pénzügyi szolgáltatások kiadásait illetően.

Andrew J. Neff, a Bear Stearns elemzője fenntartotta az EMC 23 centes részvényenkénti előrejelzését a negyedik negyedévre, 78 cent/részvényt 2000-re és 1$/részvényt 2001-re. Neff azt is megjegyezte az EMC-vel kapcsolatban, hogy a cég erős versenyhelyzete, gyorsan növekvő piaci lehetőségei az adattárolás területén lehetővé teszik azt, hogy a cég megfeleljen a befektetők elvárásainak.

Természetesen az elemzők folyamatosan figyelik a makroökonómiai körülményeket, a vállalati IT kiadásokat - és ennek megfelelően alakítják rangsorolásaikat.

Neff a Sun előrejelzéseit is lejjebb vitte, a várható nyereség immár 16 cent/részvény a második pénzügyi negyedévben és 70 cent/részvény a 2001-es pénzügyi évben és 93 cent/részvény a 2002-es pénzügyi évben. Ezen becslések szintén a szerint alakulhatnak még, hogy hogyan alakulnak az IT kiadások és az amerikai gazdaság egésze. Neff mindezzel együtt meg van győződve arról, hogy a cég tartani tudja versenyhelyzetét és új piacokat tud azonosítani ill. azokra behatolni. Ebben segíthetnek az új generációs Sun szervereket, valamint a viszonylag kedvezőbb gazdasági helyzet Ázsiában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról