Szerző: Vörös Péter

2000. december 18. 00:30

A Microsoft jövőre már csak a Windows 2000-re fog mennyiségi kedvezményeket adni

A cég a Windows 2000 iránt megnövekedett vállalati keresletre hivatkozik és úgy döntött, hogy a fogyasztói Windows verziókra (Windows 9x/ME) nem ad mennyiségi kedvezményt a jövő évtől. A lépést pont akkor teszi meg a cég, amikor egyes elemzők megkérdőjelezik azt, hogy a Windows 2000 iránt jelentős lenne a kereslet. Mindenesetre a Microsoft mostani lépése azt jelenti, hogy a Windows ára feljebb fog menni sok vállalat számára, értsd: azoknál a vállalatoknál, ahol sok Windows 9x van, ti. ott bizony ezentúl fel fog menni a Windows ára (új vásárlásoknál). Egyértelműen bevétel növelő lépésről van szó a cég részéről.

Csütörtökön a cég profit-figyelmeztetést tett közzé, arra hivatkozva hogy az IT kiadások és a fogyasztói PC kereslet csökkent, s emiatt módosítaniuk kellett a második pénzügyi negyedév és a 2001. pénzügyi év profit kilátásait. A cég szerint főként az alkalmazás értékesítés volt gyengébb a vártnál (Office 2000), de a Windows 2000 elterjedése is lassabb a korábban vártnál.

A Microsoft szoftvereladási kedvezményei azokra a vevőkre vonatkoznak, amelyek 5 PC-nél többre vásárolnak programokat (ún. Select, Open, ill. Enterprise Agreement (EA) megállapodások - mindháromra vonatkoznak a most bejelentett változások), minél több szoftvert vásárol az adott vállalat annál nagyobb kedvezményt kap. Az MS felmérései szerint operációs rendszer szinten egyre nagyobb az igény a Windows 2000-re, ezért döntöttek úgy, hogy a mennyiségi kedvezményt csak erre az operációs rendszerre adják meg.

Március 1-étől kezdődően a Windows Millennium Edition (ME) nem lesz kapható a mennyiségi kedvezmény keretében, míg ugyanez áll a Windows 95 ill. 98-ra június 30 után. E termékeket csak kiskereskedelmi forgalomban, viszonteladóktól ill. PC gyártóktól előre telepítve lehet beszerezni. Számos elemző szerint igen sok olyan vállalat van, ahol a Windows 95 és/vagy a Windows 98 jelenti a használt PC-k nagy részét, a Windows ME eleve a fogyasztói PC piacra lett szánva (ezért kicsit furcsa, hogy egyáltalán erre az operációs rendszerre is kiterjesztette eredetileg a cég a mennyiségi kedvezményeket.)

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.