Szerző: Bodnár Ádám

2000. december 15. 21:38

Gondokkal küszködik az eMachines

A kiskereskedelmi PC-piacra jellemző lassulás bár komoly hatással van a legnagyobb PC-gyártók (Compaq, Dell, Hewlett-Packard) várható nyereségadataira, mégsem érinti olyan jelentősen ezeket a cégeket, hiszen az óriások nem csak PC-ket, hanem szervereket, tárolóeszközöket és szolgáltatásokat is értékesítenek. Ám egy olyan vállalatnak, mint a kifejezetten otthoni PC-kre szakosodott eMachines a fennmaradása függhet a piac jelenlegi válságától.

Bár az eMachines az amerikai kiskereskedelmi piacon a harmadik legtöbb otthoni számítógépet adta el, ezen év második negyedévében mégis 62,5 millió dolláros veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, ugyanis rosszul becsülte fel a keresletet, a felhalmozott készleteit pedig akciós áron árusította ki. A vállalat vezérigazgatója Stephen Dukker még a harmadik negyedéves 18 millió dollár nagyságú veszteség után is bizakodóan nyilatkozta: "Meg vagyunk győződve a PC-piac stabilitásáról".

A harmadik negyedéves fiaskó után nyilvánvalóvá vált, hogy az eMachines-nek egyetlen lehetősége van arra, hogy nyereséget termeljen: rengeteg gépet kell eladnia, ugyanis az általa forgalmazott olcsó (500 dollár körüli) gépeken nagyon alacsony az árrés. Ezzel párhuzamosan a cég 20%-kal csökkentette gyártókapacitását.

Az eMachines 2000 márciusában vonult tőzsdére, de a részvények ára már az első kereskedési napon a névérték alá süllyedt. Az akkori 8,25 dolláros árfolyam mára tovább zuhant, a papírok értéke jelenleg alig haladja meg az 50 centet.

Bár 188 millió dolláros készpénztartalékának köszönhetően a cég nincsen közvetlen életveszélyben, ha az otthoni PC-k piacán továbbra is tart a mélyrepülés, a vállalatnak komoly küzdelmet kell vívnia a fennmaradásért.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.