Szerző: Bodnár Ádám

2000. december 15. 02:20

A Microsoft is csökkentette profit-kilátásait

A számítógépgyártó cégek után a Microsoft is "beállt a sorba" és mai közleményében az aktuális negyedévben várt profit csökkenésére figyelmezet.

A tőzsde zárása után a szoftvergyártó óriás azt jelentette be, hogy a december 31-én záruló pénzügyi negyedévben az árbevétel és a nyereség egyaránt elmarad a korábbi előrejelzésektől. A nyilatkozat szerint a valós nyereség közel 5 százalékkal múlja alul a korábban várt 6,5 milliárd dolláros értéket. A részvényenkénti nyereség 47 cent körül várható, korábban a First Call/Thompson elemzői 49 centes értéket prognosztizáltak.

A Microsoft az egész évre vonatkozó kilátásokat is csökkentette. A ma nyilvánosságra hozott előrejelzés 25,2 és 25,4 milliárd dollár közötti nyereséget valamint 1,80 és 1,82 dolláros részvényenkénti nyereséget állapít meg, amlyek szintén 5 százalékkal maradnak alatta a korábban feltételezett értékeknek.

A profit-figyelmeztetés mögött két lényeges hatás húzódik meg. Egyfelől a Windows eladási adatait jelentősen befolyásolja a PC-piac lassulása, ám a nagyobb problémát a más szoftverek (pl. Office csomag) iránti kereslet rohamos csökkenése jelenti.

A nagyvállalatok ugyanis rendszerint számítógépparkjuk és/vagy a használt Windows-verziók frissítésekor aktualizálják a szoftverállományukat is, ám a Windows 2000-re való átállás minden várakozást felülmúlóan lassan halad ebben az évben.

A Microsoft részvényei ma 55.50 dolláros értéken zárták a kereskedést, amely kevesebb, mint fele az elmúlt 52 hétben elért 119,93 dolláros csúcsnak.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.