Szerző: Vörös Péter

2000. december 14. 11:41

Az IBM mától kezdi szállítani z900/Freeway mainframe-jeit

Az IBM már október elején bejelentette a Freeway kódnevű, z900-ra keresztelt mainframe-jeit. A tervek szerint ma indulnak be a szállítások. Az új mainframe-hez új tárolóeszközök is kapcsolódnak: a Shark tárolási rendszer továbbfejlesztett változatáról van szó.

A z900-as megjelenésével kapcsolatos várakozások miatt a harmadik negyedévben csökkentek az előd mainframe, az S/390 eladásai 24%-kal csökkentek. Pénzügyi elemzők azzal is kritizálták az IBM-et, hogy számos logisztikai gond miatt gyengültek az RS/6000 és az AS/400 rendszerek eladásai. Ezen okok miatt az IBM-re nyomás nehezedett: ti. időre kell, hogy el tudják kezdeni a z900 szállításait. A harmadik negyedéves eredmények bejelentésekor általános célpontként december közepét jelölte meg a cég a z900 szállítására. A továbbfejlesztett Shark szállítása várhatóan péntektől kezdődik.

Egyelőre erőteljesen fogja nyomni a Linux-ot a z900-hoz, részben azért, mert a saját 64-bites z/OS megjelenése nem várható március vége előtt. Az IBM agresszívan fogja támogatni a Linux-ot a különféle e-üzleti, e-kereskedelmi alkalmazásokhoz. A Cap Gemini Ernst & Young tanácsadó cég lesz a z900 egyik első felhasználója és az egyik döntő faktor a vásárlásnál a Linux volt (többek között annak széles körű hardver platform támogatása miatt). Az IBM szerint a Fortune 1000 (az USA 1000 legnagyobb vállalata) 40%-a aktívan használja a Linux-ot vagy kiértékelési fázisban vannak az alternatív operatív rendszerrel kapcsolatban.

A z900 egyik legkellemesebb tulajdonsága az, hogy a felhasználók virtuális szervereket használhatnak darabonként jelenleg kb. 500$-ért: ez kutatóintézeteknek ill. oktatási intézményeknek jelenthet jelentős költségmegtakarítást.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.