Szerző: Vörös Péter

2000. december 12. 08:59

Az előzetes várakozások ellenére az AMD is profit-figyelmeztetést tett közzé

A nettó nyereség így 50-60 cent között lesz, szemben a korábban várt 68 centtel. A negyedév során a cég 6,8 millió processzort fog eladni, ez valamivel az előző negyedévi mennyiség felett van, de jóval alacsonyabb az előzetesen várt 8-9 millió chip-nél.

A várakozások még változhatnak a következő két hét eladásaitól függően - de egy dolog szinte biztos: 1995 óta az első nyereséges évét fogja zárni az AMD.

Az Intel-hez és számos PC gyártóhoz hasonlóan a fő gondot az otthoni PC eladások csökkenése okozta: ezek az eladások az év elején kifejezetten erősek voltak, a csúcs a július volt. Azóta a gyengülő amerikai gazdaság, a PC telítettség és a nagy raktárkészletek miatt csökkent az új chip-ek és PC-k forgalma. A fogyasztói PC eladások októberben alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbi szintnél.

Az elemzők szerint a készletek lecsökkentése a normális szintre kb. a jövő év második negyedévéig fog tartani - a félvezetőipar egészét nézve pedig várhatóan kb. egy negyedév elegendő lesz az újabb lendületvételhez.

Mindenesetre az USA-ban az 1.200-2.000$ közötti PC kategóriában megelőzte az AMD az Intel-t - korábban csak a legalsó kategóriában sikerült ez a texasi processzor gyártónak. Az Athlon processzor 1999. augusztusi megjelenés óta számos alkalommal le tudta körözni az Intel-t, mint a PC világ leggyorsabb processzora.

Az USA-ban a Duron processzor (az AMD alsó kategóriás változata) elterjedését részben az is csökkenti, hogy továbbra sincs hozzá integrált grafikus chip-es chipset. Európában ez úgy tűnik nem akadály a Duron előtt: a kontinens egyik legkelendőbb processzora a Duron, amely a Celeron vetélytársa árazás alapján - de az elemzők és tesztelők egyértelmű véleménye szerint messze felülmúlja az Intel alsó kategóriás PC processzorát.

Az AMD részvényárfolyama hétfőn 1,25$-ral (7,78%-kal) 17,31$-ra emelkedett.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.