Szerző: Barna József

2000. december 11. 21:33

Az Intel kifejlesztette a világ jelenlegi legkisebb és leggyorsabb CMOS-tranzisztorát

[Mmd] Az Intel Corporation kutatói jelentős áttörést értek el a világ legkisebb és leggyorsabb CMOS-tranzisztorának kifejlesztésével. Ez az áttörés lehetővé teszi az Intel számára, hogy az elkövetkező öt-tíz évben több mint 400 millió tranzisztort tartalmazó, 10 gigahertzen futó (másodpercenként 10 milliárd műveletet elvégző), egy voltnál is alacsonyabb feszültségen működő mikroprocesszorokat készítsen. Az új tranzisztor mindössze 30 nanométer terjedelmű és három atom vastagságú. (Megjegyzés: a nanométer a méter egy milliárdomod része.) A kisebb tranzisztorok gyorsabbak, s a gyors tranzisztorok kulcsfontosságú építőelemei a gyors mikroprocesszoroknak, vagyis a számítógépek és számtalan ún. smarteszköz agyának.

[Mmd] Az Intel Corporation kutatói jelentős áttörést értek el a világ legkisebb és leggyorsabb CMOS-tranzisztorának kifejlesztésével. Ez az áttörés lehetővé teszi az Intel számára, hogy az elkövetkező öt-tíz évben több mint 400 millió tranzisztort tartalmazó, 10 gigahertzen futó (másodpercenként 10 milliárd műveletet elvégző), egy voltnál is alacsonyabb feszültségen működő mikroprocesszorokat készítsen. Az új tranzisztor mindössze 30 nanométer terjedelmű és három atom vastagságú. (Megjegyzés: a nanométer a méter egy milliárdomod része.) A kisebb tranzisztorok gyorsabbak, s a gyors tranzisztorok kulcsfontosságú építőelemei a gyors mikroprocesszoroknak, vagyis a számítógépek és számtalan ún. smarteszköz "agyának".

Elemzők szerint az ilyen hatalmas teljesítményű mikroprocesszorok segítségével a most még csak tudományos-fantasztikus történetekben szereplő alkalmazások (pl. azonnali, valós idejű "hangos" fordítás) mindennapjaink valóságává válhatnak.

A hír részleteit az Intel Labs. kutatói tették közzé San Franciscóban, az International Electron Devices Meetingen, a félvezetőkkel foglalkozó mérnökök és tudósok első számú szakmai konferenciáján.

Ez az áttörés lehetővé teszi az Intel számára, hogy a jövőben tovább növelje a mikroprocesszorok teljesítményét, ugyanakkor csökkentse azok költségét" - nyilatkozta dr. Sunlin Chou, az Intel technológiai és gyártási csoportjának elnök-vezérigazgatója. "Ahogyan kutatóink újabb és újabb területekre merészkednek a kicsinyítés korábban vélt határain túl, azt tapasztalják, hogy megdőlni látszik Moore törvénye."

Az új technológia révén a tranzisztorokat felépítő ún. kapuoxidok mindössze három atom vastagságúak. Igen fontos továbbá, hogy a mai legfejlettebb technológiát generációkkal felülmúló kísérleti tranzisztorokat ugyanolyan fizikai szerkezettel építették, mint amilyet jelenleg a számítógépes chipekben alkalmaznak.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.