Szerző: Vörös Péter

2000. december 10. 14:54

Csökkenti a Pentium 4 árakat az Intel?

A CNET és a ZDNET értesülései szerint hétvégi meglepetést tervez az Intel a karácsonyi szezon kellős közepén: több asztali PC processzor között a Pentium 4-esek árát is csökkenteni fogja a mai nappal a cég. Egyes processzorok ára 11%-kal fog csökkenni.

A november 20-án bemutatott Pentium 4 a szakértők szerint multimédiás alkalmazásoknál veri az AMD csúcskategóriájú chip-jeit, viszont az AMD (dacára alacsonyabb órajelének) a győztes az üzleti alkalmazásoknál: várhatóan az Intel processzor előnyei akkor fognak jelentkezni, ha kifejezetten erre kihegyezett szoftverek fognak megjelenni.

Várhatóan a legnagyobb árcsökkentés az 1,4 GHz-es Pentium 4-et fogja érinteni: a bemutatáskori 644$-os árat az Intel 575$-ra fogja csökkenteni a céghez közel álló szerint. Ez a 11%-os árcsökkentés remélhetően alacsonyabb árakban fog jelentkezni az induló szintű Pentium 4 gépeknél.

A lépéssel az Intel azt igyekszik elérni, hogy minél előbb általánossá váljon a Pentium 4 a PC-kben. A források szerint az Intel már kb. 30 napja értesítette a PC gyártókat az árcsökkentésekről, amelyek elvileg ma lépnek életbe.

Az 1,5 GHz-es Pentium 4 ára marad 819$, míg az 1 GHz-es Pentium III továbbra is 465$-ba kerül. A többi asztali gépekbe szánt processzor ára viszont csökkeni fog: pl. a Pentium III 750 MHz ára 193$-ról 173$-ra fog csökkenni, míg a 766 MHz-os Celeron ára 170$-rról 155$-ra - bár az Intel eredetileg januárra tervezte ezeket a lépéseket.

A 100 MHz-es FSB-s 800 MHz-es Celeron megjelenése januárban várható.

Várhatóan január végéig fogja tartani az árát az 1,5 GHz-es Pentium 4, akkor 644$ körül viszi le az árat a világ legnagyobb chip gyártója. Akkor az 1,4 GHz-es Pentium 4 ára várhatóan 510$-ra fog csökkenni.

Az AMD várhatóan több új processzort fog bemutatni januárban, többek között a 850 MHz-es Duron-t és az ilyenkor szokásos árcsökkentések is várhatóak. [ Megjegyzés: Az árak 1000 db-ra ill. a PC gyártóknak ajánlott legalacsonyabb árakra vonatkoznak.]

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.