Szerző: Vörös Péter

2000. december 8. 11:23

Az IDC szerint a globális PC eladások jól alakulnak

[CNET, TechWeb, ZDNN] A globális PC eladások az utolsó negyedévben 20%-kal lesznek nagyobbak a tavalyi év hasonló időszakához képest, állítja az IDC piackutató cég legújabb tanulmánya. Dacára annak, hogy az amerikai fogyasztói PC piac csökken az utóbbi időben, a globális PC eladások mégis egészségesnek tűnnek. A világpiac bizonyos szektorai nagyon jó eredményeket hoznak és ezek ellensúlyozzák a többi szektor gyengébb eredményét.

Az egyik legfontosabb ilyen növekvő szektor a globális kereslet a hordozható számítógépekkel kapcsolatban: az IDC szerint a harmadik negyedévben 33%-os volt a növekedés a globális laptop forgalomban és 32%-os lesz a növekedés a negyedik negyedévben.

Az IDC szerint jelentős, 33,4% forgalomnövekedés várható az ázsiai-csendes óceáni régióban (ebbe amerikai statisztikai szokások szerint Japán nincs benne), míg Japánban 29,4%-os lesz a PC forgalom növekedése.

Az otthoni PC globális forgalommal kapcsolatban a korábbi előrejelzés 20,3% volt, míg most az IDC 19,6%-os növekedést vár.

Az USA-n kívüli piacok egyre fontosabbak az amerikai PC gyártók számára, részben azért, mert ezek a piacok immár ötödik negyedéve nőnek gyorsabban az USA piacnál. Az USA-ban az összes PC eladások várhatóan 15,8%-kal nőnek a tavalyi év hasonló időszakához képest, de mindössze 11%-kal a harmadik negyedévhez képest.

Az USA piacon egyértelműen a vállalati PC piac mentheti meg a PC eladásokat a negyedik negyedévben, mivel az otthoni PC eladások egyértelműen csökkennek (ld. Apple, Gateway, Intel és Micron profit-figyelmeztetéseket), az eredeti előrejelzéseknél 500.000 db PC-vel kevesebbet adnak el a nagy vízen túl.

A rossz hírek egy része Európából jön: részben az euró dollárhoz képesti gyengesége miatt az IDC 15,1%-ra csökkentette negyedik negyedéves forgalomnövekedési előrejelzését, eredetileg 19% volt várható.

Összességében az IDC 19,8%-os növekedést vár az tavalyi év hasonló időszakához képest és 19,6%-os növekedést a harmadik negyedévhez képest.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően a harmadik negyedévben a világ legnagyobb PC gyártója a Compaq, míg az USA vezető PC gyártója a Dell volt.

A világpiacon a Compaq részaránya 14% volt, szemben a Dell 11,6%-ával. A darabszámokat tekintve a Compaq növekedése 21% volt, míg a Dell-é 19%. A nagy gyártók közül egyértelműen a hp nőtt a leggyorsabban az eladott darabszámot tekintve: 40,5%-kal és immár harmadik helyen áll 7,8%-kal, szemben a negyedik helyre visszaszorult IBM 7,3%-os piaci részesedésével (az IBM eladásai 8%-kal nőttek). Az ötödik helyen a Fujitsu-Siemens áll 4,8%-os részesedéssel.

Az USA-ban a Dell 19,7%-os piaci részesedéssel az első, a Compaq 17,3%-kal második. A Compaq növekedési üteme 25,3% volt a harmadik negyedévben, szemben a Dell 21,6%-ával. A hp itt is harmadik, 11,1%-os részesedéssel és a legerősebb növekedési ütemmel: közel 47%-kal emelkedtek a cég PC eladásai az USA piacon. A Gateway visszaesett a negyedik helyre 8,9%-kal (növekedési ütem: 7%), míg az IBM részesedése 5,7% volt (ez 20%-os csökkenést jelentett).

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.