Szerző: mz

2000. december 9. 00:26

A jövő memóriái az IBM és az Infineon fejlesztésében

Az IBM és az Infineon Technologies olyan gyökeresen új memóriachipek fejlesztésén dolgoznak együtt, mely elvileg helyettesítheti az összes jelenleg használatban lévő memóriatípust.

Az új technológia neve Magnetic Random Access Memory (MRAM). Az MRAM mágneses töltésváltozásokkal - a merevlemezek módszeréhez hasonlóan - tárolja az információt, ellentétben a jelenlegi memóriákkal, melyek elektromos töltésekkel működnek. Az MRAM számos előnnyel bír, olcsóbb lehet, mint a jelenlegi normál memória, ugyanakkor a jelenleg leggyorsabb statikus memóriánál is gyorsabb lehet. Emellett - hasonlóan a főleg mobil eszközökben alkalmazott flash memóriához - az MRAM nem veszti el információtartalmát, ha megszűnik a tápellátása.

A fenti előnyöknek köszönhetően az MRAM gyakorlatilag bármilyen típusú elektronikus eszközben használható lesz, és megszűnhet a jelenlegi választási kényeszer is a különböző memóriatípusok között.

A fejlesztés jelenlegi fázisában a mérnökök feladata az, hogy kellően lecsökkentsék az MRAM méretét, úgy, hogy olcsóbb és gyorsabb legyen a jelenlegi chipeknél... Az IBM már elkészítette az első mintapéldányokat, ezzel is bizonyítva, hogy gyakorlatilag is működő technológiáról van szó.

Ha a két fejlesztő cég sikerrel jár, hatalmas piacot szerezhetnek meg. A Dataquest kimutatásai szerint a normál DRAM-ok piaca 30 milliárd dolláros ez évben, körülbelül 40 százalékos növekedés mellett.

Valószínűleg legkésőbb 2002 elejére kiderül, az MRAM memóriák lekicsinyíthetők-e kellő mértékben, és megoldható-e gyártásuk a meglévő szilícium alapú gyártósorokon. Kereskedelmi forgalomban 2004 előtt nem fogunk találkozni az új memóriákkal.

Addig is bízzunk a két cég sikerében: ha eredményesen fejlesztenek, az MRAM chipek megfelelhetnek az új processzorok és grafikai kártyák által támasztott memóriakövetelményeknek - amire a DRAM típusok egyelőre nem képesek.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.