:

Szerző: mz

2000. december 7. 20:37

Sikeres évet zárt a Hewlett-Packard Magyarország

[Noguchi] A Hewlett-Packard Magyarország ma nyilvánosságra hozott adatai szerint a vállalat 2000. pénzügyi évben elért nettó árbevétele 28%-al magasabb az 1999. pénzügyi év eredményénél. A vállalat szinte minden szektorban kétszámjegyű árbevétel-növekedéssel dicsekedhet, különösen kiemelkedő eredményt ért el a UNIX- és a nagyvállalati háttértár-megoldások szegmensben.

"Büszkék vagyunk rá, hogy minden szegmensben jelentős növekedést mutathatunk fel" - nyilatkozta Pesti István, a Hewlett-Packard Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. "Természetesen rendkívül hálásak vagyunk ügyfeleinknek, hiszen mindezt nekik köszönhetjük. Jövőre is keményen dolgozunk azon, hogy mindenben eleget tegyünk elvárásaiknak – és megmutassuk nekik, milyen előnyökkel jár, ha a HP-t és egyre inkább valósággá váló jövőképünket, az e-services vízióját választják."

A képkezelési- és nyomtatórendszerek (azaz a tintasugaras és lézernyomtatók, képkezelő eszközök és kiegészítő termékeik) szegmensében dollárértékben közel 10 százalékkal emelkedett az árbevétel az előző évhez képest. Ebben a kategóriában kiemelkedő eredményekről számolhat be a cég a többfunkciós termékek területén, ahol megkétszerezték, a digitális képalkotásnál pedig megkilencszerezték az 1999. pénzügyi évben elért árbevételt. A HP stratégiájának és növekedésének alapját egyértelműen az internetes, valamint a színes nyomtatás irányába történő elmozdulás adja.

A HP lézernyomtató-piaci részesedése 70%; különösen fontos, hogy a stagnáló magyar piacon a cég 10%-os növekedést ért el. A HP részesedése a tintasugaras nyomtatók piacán több, mint 50%, 2000-ben az értékesített tintasugaras nyomtatók száma 32 százalékkal volt magasabb az előző évi eredménynél.

A 2000. pénzügyi évben a vállalat több, mint 110.000 nyomtatót értékesített. A HP színes lézernyomtatóinak piaci részesedése tovább bővült, októberben pedig új termékek kerültek az üzletekbe.

A UNIX-szerverek eladásából származó árbevételt sikerült megduplázni. Ez a siker elsősorban az alapszintű és középkategóriás szerverek rendkívüli népszerűségének köszönhető. A nagyvállalati adattárolási termékek értékesítéséből eredő bevétel több, mint 80 százalékkal nőtt.

A személyi számítógépek értékesítésének árbevétele közel 50 százalékkal nőtt, a HP részesedése az asztali PC-k piacán 10% (második legnagyobb szállító), a noteszgépekén 7,5 (ötödik legnagyobb szállító), a PC-alapú szerverekén pedig 20% (második legnagyobb szállító). Az üzleti PC-k teljes piacán a HP a második: 2000-ben csaknem 20.000 asztali és mobil személyi számítógépet, illetve netserver-t értékesített. Különösen kimagasló eredményt mondhat magáénak a pénzügyi év második felére vonatkozóan, amikor is minden szegmensben megduplázta bevételét az előző év azonos időszakára vetítve.

A tanácsadási (HP consulting) üzletág 60 százalékos bevétel-növekedéssel számolhat és számos új megbízást kapott, amelyek várhatóan tovább szélesítik és mélyítik a vállalatnál rendelkezésre álló szakértelmet – elsősorban az ügyfélkapcsolat-menedzsment (CRM), a telekommunikációs működésbiztosítási szolgáltatások és az egységesített kommunikáció (Unified Communication), az e-services, illetve az alkalmazásfejlesztés terén.

Jelentős növekedés mutatkozott a terméktámogatás és üzembiztosítás (support) szegmensben is: az üzletág árbevétel-növekedése dollárban 22 százalékot tett ki, amelyből a "Mission Critical" szolgáltatásra vonatkozó rendelésállomány növekedése 60%-ot ért el. A 2000. év legfontosabb megbízása a Matáv Rt. EDI üzletágának Mission Critical Support (kulcsfontosságú rendszerek támogatása) megrendelése volt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 21:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.