:

Szerző: Koi Tamás

2024. július 10. 13:41

Hiába az embargók, Kínában a legelterjedtebb a genAI

Bár a nyugati embargók miatt csak korlátozottan férnek hozzá a kínai cégek a mesterséges intelligencia működését biztosító adatközponti hardverekhez, a generatív AI felhasználása a kínai vállalatok körében jóval meghaladja a világátlagot.

Nem különösebben vetette vissza a kínai (nagy)vállalatokat a mesterséges intelligencia alapú technológiák használatát illetően a tény, hogy az országba nem jutnak el azok a nyugati - elsősorban amerikai - technológiák, melyek a modellek működéséhez elengedhetetlenek. Kína vállalati (és kormányzati) szinten abszolút világelső a generatív AI felhasználásban - mutat rá egy friss felmérés.

Az amerikai SAS és Coleman Parkes Research közösen készített, 1600 döntéshozót megszólaltató felmérése alapján a kínai vállalatok kiugróan magas aránya, 83%-a használ ma már valamilyen mesterséges intelligencia alapú megoldást folyamatai során.

antgrpup_ai

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Ez a kérdőívben résztvevő 16 ország és régió közül különösen az Egyesült Államokra nézve ad elgondolkodtató eredményt, az USA-ban ugyanis a válaszadók csupán 65%-a jelentette ki, hogy rendszeresen használ a napi rutin során genAI-megoldásokat, miközben a medián csupán 54% - idézi a kutatást a Reuters.

A kínai piacon ráadásul az olyan, globálisan egyébként elterjedt megoldásoknak, mint az OpenAI-féle ChatGPT vagy a Microsoft Copilot erősen korlátozott a mozgásterük, helyüket az olyan belpiaci óriások töltik be, mint a Baidu, az Ant Csoport vagy a ByteDance.

A genAI-eszközök számára ezzel együtt az egész országot behálózó kínai megfigyelőhálózat kiváló táptalajt nyújt, de legalábbis sokat jelent a szegmens számára, hogy a folyamatos automatizált monitoring (angol rövidítésben CAM) felhasználásának tekintetében szintén világelső Kína - hívja fel a figyelmet a SAS.

A kínai pártállam így a mesterséges intelligenciát ma már kiterjedten használja az állampolgárok tevékenységének, viselkedésének és kommunikációjának az elemzésére.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

0

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több pontos is törvénysértő.