:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. július 8. 10:40

Zöld utat kapott az Epic Games az iPhone-okra

Az Európai Unió digitális piacokról szóló jogszabályának köszönhetően négy év szünet után visszatér iOS-re a Fortnite, és az Epic saját alkalmazásboltja is elérhetővé válik.

Többszöri elutasítás után az Apple jóváhagyta az Epic Games külső alkalmazáspiacának indulását az Európai Unióban. Az EU digitális piacokról szóló törvényének köszönhetően a többek közt Fortnite-ot készítő stúdió jelen lehet appboltjával és az iOS-platformon hányattatott sorsú sikerjátékával a régióban.

A kiadó pénteki közleménye szerint a folyamat nem indult egyszerűen, mivel az Apple kétszer is visszautasította az Epic appboltját arra hivatkozva, hogy az túlságosan hasonlít az Apple App Store-ra. A kiadó ezután kifejezte azon szándékát, hogy az ügyet az európai szabályozók elé fogja vinni, mivel szerint a cupertinóiak elutasítása „önkényes, akadályozó és a DMA-t sértő”.

A nap folyamán később az Apple mégis jóváhagyást adott az Epic Games Sweden AB által gondozott piactérnek, azzal a feltétellel, hogy a társaság nem használhat az App Store-ra megtévesztően hasonlító elemeket, és elvégzi a kért korrekciókat egy későbbi frissítés során.

fortnite-epic-games

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A X-en közzétett bejegyzés szerint az Apple főleg olyan kezelőfelületi elemeket kifogásolt, mint az „Install” gomb és az „in-app purchases" címkék, melyek nagyon hajaztak az Apple appboltjának elemeire. A kiadó azzal érvelt, hogy ugyanazokat a bevált elnevezéseket és sémákat használja, amelyek a többi platformon található népszerű appboltokban is elterjedtnek számítanak.

Az Apple emellett zöld lámpát adott a nagysikerű Fortnite-nak is, amit 2020-ban az App Store fejlesztőkre vonatkozó felhasználási feltételeinek megsértése miatt törölt az iOS okostelefonokon akkor még kizárólagosan megtalálható alkalmazás-piactérről.  A fejlesztőcég első embere, Tim Sweeney korábban többször is élesen bírálta az Apple fejlesztők irányába támasztott felhasználói feltételeit, a cupertinói cég döntéseit pedig sok esetben kicsinyes bosszúnak, illetve a DMA szellemiségét teljes mértékben figyelmen kívül hagyónak nevezte.

Az Epic tavasszal indított PR-hadjáratának hatására Thierry Breton, EU-s belső piacokért felelős biztos március 7-én azt írta az X-en, hogy arra utasította stábját, azonnali hatállyal kezdjék vizsgálni az Apple eljárását, egy napra rá pedig egy #FreeFortnite hashtaggel ellátott posztjában közölte, elégedetten vette tudomásul, hogy a cég végül meggondolta magát.  A történteket természetesen mindkét fél eltérő értelmezéssel tálalta, így az Epic álláspontja szerint az Apple lényegében a Bizottság nyomására döntött másként, míg utóbbi azt nyilatkozta a sajtónak, hogy az Epic végül vállalta, hogy az App Store Európában március 7-től érvényes új felhasználói feltételeinek minden tekintetben meg fog felelni.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról