:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. június 13. 11:00

Estek a VMWare bevételei a Broadcom alatt

A Broadcom tulajdonjogának első negyedévében jelentősen esett a VMWare bevétele, de vannak biztató jelek is.

A Broadcom tavaly november végén zárta sikerrel a VMware akvizícióját azután, hogy a 69 milliárd dolláros üzletre a kínai versenyhatóságok is rábólintottak. Az évtized egyik legnagyobb IT iparági akvizíciójának végére hosszú hónapokig tartó huza-vonát követően került pont, amivel az amerikai chipgyártó jelentős mértékben kiterjesztheti szoftveres megoldásokból álló portfólióját elsősorban a virtualizációs megoldások szegmensében, ahol a VMware tradicionálisan erős pozíciókkal rendelkezik.

A cég a napokban tette közzé az akvizíció utáni korszak első negyedéves eredményeit, melyek azt mutatják, hogy a VMWare 2024. második negyedéves bevétele 600 millió dollárral csökkent 2,7 milliárd dollárra az előző év azonos időszakához képest, hiába sikerült óriási költségcsökkentést végrehajtani.

broadcom

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hock Tan, a Broadcom vezérigazgatója szerint a vállalat eddig jó úton jár afelé, hogy az összes VMware-terméket előfizetéses licencelési modellre állítsa át, amit alátámaszt a tény, hogy a 10 000 legnagyobb VMware-ügyfél közül 3000 már több évre szóló szerződést írt alá előre. A vezérigazgató lelkesedéssel fogadta a VMware növekvő évesített foglalási értékét (ez a hosszútávú szerződések iránti elkötelezettség mutatója), amely az előző negyedévi 1,2 milliárd dollárról ezúttal 1,9 milliárd dollárra emelkedett.

Egy-egy multicég akvizíciója után az új tulajdonos általában azonnal igyekszik optimalizálni a cégműködést, különösen azokat a területeket illetően, ahol egy összefonódás esetében átfedések adódhatnak. Miután a VMware a Broadcom kezébe került a tavalyi év végén, már tudni lehetett, hogy első körben több mint ezer főt érintő elbocsátás várható, és a cégre strukturális átalakítás is vár. A szoftvervállalatot négy divízióra bontva (VMware Cloud Foundation, Tanzu, Software-Defined Edge, Application Networking and Security) integrálták a Broadcom-divíziók közé. A második negyedévre a költségek a VMware-nél jóval csökkentek – az előző negyedéves 2,3 milliárd dollárról 1,6 milliárd dollárra.

A befektetőkkel megosztott információk szerint a Broadcom az aktuális negyedévre vonatkozóan 1,4 milliárd dolláros negyedéves költséget céloz meg, amit folyamatosan csökkentene a következő negyedévekben. A költségcsökkentési intézkedésekkel nagy eséllyel újabb elbocsátások járnak majd. Mivel a VMware-nek alacsonyabb költségei és magasabb bevételei várhatók, a vezető a Broadcom szoftver üzletágában is magasabb haszonkulcsot jósol.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról